Opinie: CittaFast in Harpel


29 september 2017

Cittafast in Harpel

Op dinsdagavond 26 september j.l. stemde de raad van Vlagtwedde, met een kleine meerderheid, definitief in met de komst van het ruim 100 hectare tellende zonnepark (Powerfield) in Harpel.

De Partij voor de Dieren stemde, ondanks het feit dat zij groot voorstander van zonne-energie is, tegen. In dit artikel een korte uiteenzetting van enkele beweegredenen van Partij voor de Dieren om tegen de komst te stemmen.

Cittaslow

Een zonnepark van deze omvang staat haaks op de gedachte van Cittaslow. Cittaslow dat o.a. staat voor kleinschalig en lokaal.

Dit plan is verre van kleinschalig, de ondernemer (Powerfield) niet lokaal, de opbrengsten vloeien niet terug naar de gemeente en haar inwoners maar gaan naar de investeerders van het zonnepark.

Volgens het CDA heeft hun fractie vanaf het begin van Cittaslow al aangegeven dat het certificaat geen belemmering mag vormen voor een ondernemende gemeente. Tijdens de afgelopen vergadering maakte onze fractievoorzitter, Edith van der Horst, duidelijk dat Cittaslow niet iets is dat je zomaar naast je neer kunt leggen wanneer het jou uitkomt: “We hebben ons gecommitteerd aan een bepaald gedachtegoed (red. Cittaslow) en net als bij principes kunnen we niet zeggen: nu komt het ons wel uit en nu even niet”.

Duurzaamheidsvisie

De gemeente was bezig een duurzaamheidsvisie te schrijven. Uitgangspunt was het stimuleren en ondersteunen van kleinschalige projecten waarbij de inwoners direct voordeel hadden bij de pogingen onze gemeente zo goed mogelijk energieneutraal te maken, om zo bij te dragen aan het terugbrengen van alle problemen die zijn ontstaan door opwarming van onze aarde.

Dit project - de komst van dit enorme zonnepark - staat haaks op het ontwikkelen van deze visie, welke vooral ten goede zou komen aan de inwoners van onze gemeente.

De Partij voor de Dieren heeft in 2014 al een notitie aan de wethouder overhandigd met als titel: ‘Opmerkingen bij energiebeleid gemeente’, gericht op samen met burgers werken aan duurzaamheid cq hernieuwbare bronnen. Hier is totaal geen actie op ondernomen.

Schijnduurzaamheid

Grootste voorstander van het zonnepark is het CDA. Hoe kan het dat een partij die dit project zó belangrijk vindt voor ons klimaat (citaat van fractieleider Hemmen: “De wereld staat in brand”) ook groot voorstander is van de grootste vervuiler en bedreiger van ditzelfde klimaat, namelijk de bio-industrie? Het CDA juicht niet alleen een groot zonnepark toe, maar ook de komst en uitbreiding van megastallen in onze gemeente!

Het CDA gebruikt hier de mogelijkheid om zich te profileren als duurzame partij.

Procedure

Het is de taak van de raad om zich uitvoerig te laten informeren over de plannen, het bedrijf, gevolgen voor omwonenden, etc., alvorens al dan niet akkoord te gaan met welk plan dan ook.

Dit plan werd de raad door de strot geduwd. Dit om de termijn voor de aan te vragen subsidie niet te overschrijven. Door de opgelegde tijdsdruk was er geen ruimte voor de raadsleden om zich goed te verdiepen en een weloverwogen keuze te maken. Waar hebben we dit eerder gehoord? (HarvestaGG)

Ook leek de grondeigenaar, boer Adams uit Kropswolde, overvallen door het plan. Volgens boer Adams had hij de grond helemaal niet aan Powerfield verkocht, alhoewel Powerfield het tegendeel beweerde. De rechterbank moest er aan te pas komen om tot de uiteindelijke verkoop te komen.

Omwonenden

Onze burgers zijn, net als de raad & boer Adams, overrompeld door dit plan. Waar de voormalige vloeivelden van de aardappelfabriek eerst een prachtig natuurgebied vormden voor bijzondere weidevogels, zijn de velden nu een agrarisch gebied en worden deze straks omgetoverd tot een grootschalig industriegebied; een zonnepark van megaformaat.

De inwoners van Harpel hebben al vele veranderingen moeten doorstaan. Ze zijn ‘getrakteerd’ op een megastal, een mestvergister en een derde varkensstal is op komst. Met nu het zonnepark erbij zijn de veranderingen in dit kleine dorp immens te noemen. Dat bewoners zich ongerust maken over de impact van het geplande zonnepark is dan ook niet zo vreemd.

Wat wel vreemd is hoe de ongerustheid en bezwaren van de omwonenden zomaar aan de kant worden geschoven. De Partij voor de Dieren is geschrokken van het gebrek van sommige raadsleden aan empathie voor haar inwoners!

Dat inwoners niet blij zouden zijn met de komst van het zonnepark had niet als complete verrassing hoeven komen. Begin april kwam al naar voren dat inwoners van Sappemeer een stichting hebben opgericht, Stichting Stop Zonnecollectoren, om een zonnepark dat Powerfield aan het Achterdiep in Sappemeer wilde bouwen, tegen te gaan. Ook hier is de procedure verre van netjes verlopen en ook hier is de rechter aan te pas gekomen.

Powerfield

Wanneer de gemeente met een dusdanig groot project in zee gaat, zou je verwachten dat het bedrijf eerst goed is doorgelicht. Wat ons opvalt is dat zicht op de bedrijfsstructuur van het geplande zonnepark zo veel mogelijk aan het oog is onttrokken.

“Een Vastgoed BV die verhuurt aan een exploitant van zonnepanelen en deze koopt zijn zonnepanelen bij een nog op te richten (red. inmiddels opgerichte) fabriek. Alle bedrijven hebben een en dezelfde eigenaar.” (bron: http://stichtinggroenehart.info/2017/06/duurzame-energie/)

De enigen die echt profijt hebben van het zonnepark lijken de eigenaar zelf en een handvol investeerders. Het zonnepark lijkt daarom niet het klimaat, het milieu, de aarde of duurzaamheid als doelstelling te hebben, maar wederom lijken economische belangen voorop te staan.

Visie Partij voor de Dieren

Het moge inmiddels, meer dan, duidelijk zijn dat de Partij voor de Dieren Vlagtwedde tegen het zonnepark is zoals dat nu op papier staat. Maar wat dan wel?

De Partij voor de Dieren wil dat er, zoals afgesproken, een duurzaamheidsvisie komt met kleinschalige projecten waar de inwoners direct profijt van hebben. We willen burgers zoveel mogelijk betrekken bij deze visie en stimuleren actief deel te nemen.

In deze visie zou bijvoorbeeld over kleinere zonneparken kunnen worden gesproken, over het energiezuiniger maken van gebouwen en woningen, stimuleren van zonnepanelen op woningen, terugdringen van grote vervuilende stallen, etc.

Energieneutraal worden hoeft dus niet groots en Cittafast, maar kan ook lokaal, kleinschalig en Cittaslow!

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren fel tegen komst zonnepark

Vlagtwedde: Tijdens de raadsvergadering van 27 juni j.l. werd voor de komst van een groot zonnepark gestemd. De Partij voor d...

Lees verder

Lees het nieuwe opinieartikel: CittaFast in Harpel

Klik hier voor het opinieartikel: Cittafast in Harpel

Lees verder