Bijdrage raads­ver­ga­dering o.a. afval­be­leids­plannen, verkeer land­bouw­ma­chines, verklaring geen beden­kingen uitbreiding melkrund­vee­be­drijf Molen­kampweg, Motie Ja-Ja Sticker


24 mei 2016

[...]

6. Ingekomen stukken.

06.A.01 t/m 06.A.12

Mevrouw Van der Horst: Even kort over die afvalbeleidsplannen. Er was steeds sprake van 1 juli. Nu is het traject verschoven naar 1 oktober. Heeft dat ook financiële consequenties? Want er was namelijk sprake van een verlaging van het tarief, omdat we zo vroeg met 1 juli begonnen en nu gaan we naar 1 oktober. Is daar iets in veranderd?

Wethouder Lok: De aanbesteding moet Europees en dat kost meer tijd dan we hadden verwacht. Dus het is wat naar achteren geschoven. Maar voor zover in het geheel geen financiële consequenties.

[...]

06.B.01 t/m 06.B.02

Mevrouw Van der Horst: Ik wil nog even resumeren op de discussie die wij gehad hebben over de inhammen die gemaakt zouden moeten worden. En helemaal het stukje van de discussie met wethouder Luth. Zij gaf aan dat weggebruikers en vooral kinderen geleerd werd om goed met die machines om te gaan. Waarop ik inbracht, ik denk dat juist de chauffeurs van die zware machines dat zouden moeten leren om met de rest van het verkeer om te gaan. Zoals bij vrachtwagenchauffeurs gebeurt. Dus daar wil ik toch nog enkele vragen over stellen. Want ik ben er nog niet helemaal uit. Mijn eerste vraag is, zijn die inhammen nou bedoeld om het overige verkeer te laten vluchten in de hammen, zodat de rest kan doordenderen? Of is het juist andersom, moeten die zware verkeersmensen in de hammen en kan de rest doorgaan. Twee is, zou het niet verstandig zijn om eerst uit te zoeken of die hammetjes inderdaad een veilige situatie teweeg brengen. Want het is niet altijd het geval. Is er enig idee hoe dat geregeld gaat worden? Wordt er gestuurd? Bijvoorbeeld de ene kant van de weg mag wel en de andere kant mag niet. Of is het vrijblijvend? Voor wie geldt dat dan? En de financiering is eigenlijk ook wel belangrijk. Het is een soort bedrijfsvoering van landbouwers. En zijn er problemen die daarmee te maken hebben? Gaat dat dan automatisch betaald worden door de belastingbetaler? Of komt het geld van het bedrijf?


Wethouder Luth: We hebben een vraag hierover schriftelijk beantwoord. Ik denk niet dat de door u gestelde vragen daarin staan. Ik zal mijn best doen om ze te beantwoorden. Even terug naar de kinderen. Ik weet niet of u het weet maar provinciaal gezien zijn er hele goeie trainingen voor kinderen. Dus de verkeerswijzer. Daarin wordt kinderen geleerd, dat is heel educatief dat hele programma. Het is ontzettend belangrijk. En ook vanuit verkeers- en vervoersberaad zijn wij ontzettende voorstander om kinderen te leren omgaan met grote landbouwvoertuigen. En dan waarschijnlijk in een iets andere context als dat ik dat nu uit uw woorden proef of meen te proeven. Het is namelijk heel belangrijk dat kinderen ook weten dat een chauffeur op zo'n landbouwvoertuig ze echt niet altijd kan zien. Dus het is heel belangrijk om kinderen daarmee op te voeden. Ik zou bijna zeggen, zo belangrijk als kinderen die in een zeer waterrijk gebied wonen ook leren zwemmen. Dus zich bewust zijn van de gevaren daarin. Dus dat is waar ik aan refereerde. En ik ben er eigenlijk van overtuigd en onze landbouwers kennende dat de chauffeurs die daarop rijden dat wel met grote voorzichtigheid doen. Maar het zijn nou eenmaal grote machines. Het is bedoeld dat de passeerstroken de gelegenheid geeft aan automobilisten om daar even te kunnen wachten, maar andersom zou het ook kunnen. Dat ligt eraan hoe je dat aanlegt. Maar dat ook een landbouwvoertuig even de ruimte heeft om even aan de kant te gaan om een auto door te laten. Dat is natuurlijk per verkeerssituatie ook heel erg afhankelijk. Is het vrijblijvend? Nee. Als ik daar ja op zou zeggen zou ik onmiddellijk de ambtenaar die heel goed thuis is in de CROW richtlijnen op de huid krijgen. Want daar zijn best regels voor. Dus er wordt zorgvuldig naar gekeken, om aan de wet- en regelgeving te voldoen die daar voor is. Dus zo vrijblijvend is het niet. De financiële consequenties staat in de schriftelijke beantwoording dat we daar nog geen duidelijkheid over hebben. En zodra daar meer duidelijkheid over is dat we daarop terug gaan komen.

Mevrouw Van der Horst: Natuurlijk zijn die programma's heel belangrijk en heel goed. Dat staat buiten kijf. Het ging mij meer om de bewustwording van de mensen op die grote zware machines. U gaat er vanuit dat ze heel verantwoordelijk zijn. Mijn eigen ervaring is dat er keihard gereden wordt. Dat er door de berm gescheurd wordt. Ik heb zelfs wel eens gevraagd voor mezelf om een hammetje, om er direct in te kunnen, omdat er toch behoorlijk met die machines gereden wordt. En ook vaak door jonge jongens die niet zo goed overzien hoe gevaarlijk ze in zo'n ding zijn. Het is echt een ongerustheid waarom ik het vraag. Ik hoop echt dat als het plan er komt dat wij daar nog over geïnformeerd worden zodat we kunnen meedenken.

Wethouder Luth: Die rijstijl kan ik natuurlijk ook niet veranderen. Ik heb geen verkeersschool. Dus ik zou dat wel willen, maar daar hebben wij geen invloed op. Ik spreek alleen uit mijn persoonlijke ervaringen. Ik zou bij de politie moeten navragen of dat werkelijk zo is. Ik heb persoonlijk die ervaring niet en ik rij hier veel in de regio. Dus wat dat betreft heb ik wel wat vertrouwen in onze landbouwers op dat gebied. Zeker, als u daar graag over geïnformeerd wil worden zullen we dat zeker doen.

De heer Brunen: Ik heb nog een aanvulling. Sinds dit jaar is het tractorrijbewijs ingevoerd. En ik weet uit ervaring dat daar heel veel aandacht aan besteed wordt. Ook aan het verkeer en een stukje veiligheid. Dus ook de jeugd wat mevrouw Van der
Horst zegt. Natuurlijk er wordt wel met een bepaalde snelheid gereden, maar ik ben ervan overtuigd dat er dit jaar heel veel aandacht aan besteed wordt.

Mevrouw Van der Horst: Dat klopt. Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Ik ben ook heel veel in onze omgeving. En zelfs bij ons vlak achter zijn er weggetjes van de provincie, maar die zijn zo klein daar spelen kinderen, daar lopen huisdieren, en daar rijden ze soms 80. En als je ze dan aanspreekt zeggen ze, ik mag hier 80. Snapt u? Ik heb een ander soort ervaringen hierin.

[...]

8. Verklaring van geen bedenkingen uitbreiding melkrundveebedrijf Molenkampweg 2022 in Vlagtwedde.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Elke dag staat er wel een artikel in de krant over dit onderwerp. Actualiteitenprogramma's komen met enorm veel informatie die voor onze partij natuurlijk al heel lang bekend was. Het landelijke nieuws buigt zich erover. Het sluit allemaal naadloos aan op alle argumenten die wij regelmatig op tafel hebben gelegd. Wij ondersteunen de brief die milieudefensie heeft geschreven van harte. De Partij voor de Dieren betreurt het dat de gemeente die wij hebben die duurzaam en veilig wil zijn, Cittaslow wil zijn, dierenwelzijn in de portefeuille heeft, kiest voor meer in plaats van minder dieren, voor uitstoot en mest, voor risico's. En de raad steeds vraagt om plannen die wij gemaakt hebben om de natuur en de burgers te beschermen zelfs de dieren te beschermen te veranderen en aan te passen ten gunste van de vee-industrie. Mijn partij, de Partij voor de Dieren zal dan ook tegenstemmen op het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Misschien is het ook een aardige tip om dan het monitoren vast mee te nemen. Te gaan kijken bij bedrijven hoe het dan bij de start is en over een jaar wat er gebeurd is. Dat geeft weer informatie.

[...]

Het voorstel Verklaring van geen bedenkingen uitbreiding melkrundveebedrijf Molenkampweg 20-22 in Vlagtwedde is met 2 stemmen tegen (fracties GroenLinks en Partij voor de Dieren) en 13 stemmen voor (fracties Partij van de Arbeid, CDA, Gemeentebelangen, ChristenUnie en VVD) aangenomen.

[...]

9. Motie ‘vreemd aan de orde’ betreffende Ja-Ja sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk.

De raad van de gemeente Vlagtwedde in vergadering bijeen op 24 mei 2016,

Constaterende dat: • Inwoners van de gemeente Vlagtwedde nu op eigen initiatief middels een neenee sticker kenbaar kunnen maken geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen.

Mede constaterende dat:
- 14 -

• Er overal in den lande initiatieven zijn om een Ja-Ja sticker te introduceren, zodat inwoners kunnen aangeven ongeadresseerd drukwerk te willen ontvangen. Waar geen sticker op de bus zit wordt dus geen reclamedrukwerk bezorgd!

Overwegende dat: • Veel inwoners het ongeadresseerde reclamedrukwerk niet op prijs stellen en niet lezen. • Het niet bezorgen van dit drukwerk per adres 34 kg papier per jaar scheelt. • De gemeente Vlagtwedde wil inzetten op beperking van afval als onderdeel van een duurzaam, milieubewust en toekomstgericht beleid.

Verzoekt het college om: • Het invoeren van het opt-in systeem met Ja-Ja stickers op korte termijn mogelijk te maken. • Hiervoor de raad een voorstel voor wijziging van de afvalstoffen verordening en/of de algemene plaatselijke verordening (APV) voor te leggen.

En gaat over tot de orde van de dag, Fractie PvdD


Mevrouw Van der Horst: We hebben de argumentatie al rondgestuurd zodat de mensen een beetje een beeld krijgen. Er is een heel klein stukje van de argumentatie afgevallen. Er had nog onder moeten staan, als je daar de helft van neemt kom je aardig in de buurt. Dus daar werd ik al op aangesproken. Ik denk dat het ontzettend goed aansluit bij dat we al heel erg achterlopen wat betreft onze afvalregelingen. Zeker omdat we proberen duurzaam en goed met ons milieu om willen gaan. En het mooie van dit plan is dat mensen niet alles ontnomen wordt. Je moet alleen moeite doen om te zeggen ik wil al die dingen ontvangen. Dat kan dan ook nog steeds. Maar de mensen die het dus niet willen ontvangen, en dat zijn toch behoorlijk wat mensen die dat niet willen, die kunnen gewoon niks doen en dan krijgen ze de post niet binnen. Dus degene die het wel wil moet daar actief aan deelnemen. Het is gewoon omdraaien van het systeem wat er al was. Ik kan me haast niet voorstellen dat er mensen zijn die tegen dit systeem zijn.

[...] Mevrouw Van der Horst: Elke raad heeft voor mij weer verrassingen. Dank u wel meneer Kriek. Ik had een heleboel antwoorden maar de helft heeft u al gedaan. Ik begin even bij mevrouw Wijnholds. U zegt, hoe weet u dat? Er is een sneeuwbaleffect aan de gang in Nederland. Het is u misschien ontschoten maar er zijn verschillende gemeenten die dit initiatief al hebben ingevoerd. Het is een laaiend succes. Heel veel mensen vinden het een geweldig idee. Dus het is eigenlijk al aan het uitvloeien. Daardoor weet ik dat het al een heel groot succes is en dat het heel goed gaat lopen. Van onze gemeente heb ik natuurlijk geen onderzoek gedaan, maar ik kan me voorstellen, ik heb een netwerkje en veel mensen vinden het erg fijn want die zijn al die folders beu. Het verenigingsleven is natuurlijk niet alleen afhankelijk van die kranten. Er zijn eitjes met Pasen. Ik word bijna elke maand wel bezocht door iemand van een vereniging voor eitjes met Pasen, aarde van een vereniging, zakken vol koop ik daarvan, ze komen lege flessen halen. Dus ik denk dat die kranten daar niet tegenop wegen. Dan staat er dat die mensen dat helemaal niet meer kunnen ontvangen. Jawel, dat is nou het leuke van dit systeem. Dat ze gewoon kunnen aangeven dat zij het nog wel willen. Het verschil is, want meneer Timmermans zegt het is niet zo nodig want mensen willen dat nu al en kunnen dat goed regelen, het verschil is dat als mensen moeite moeten doen dat ze dat vaak niet doen. En het is een winst voor het milieu in dit geval. Dus als je zegt laat maar lopen krijgt iedereen folders. Maar op het moment dat je zegt ik wil het niet, laat maar zitten dan krijg je die dingen niet. En nu draaien we het om zodat mensen die het perse willen moeite moeten doen. De app en al die dingen die meneer Kriek al gezegd heeft zijn al geweest. Je kan ook op een andere manier informeren. Je kan ook een berichtje in de krant zetten. We hebben een prachtig ding van de gemeente daar kunnen allemaal mooie berichtjes in. Iedereen leest dat. Ook die mensen waar meneer Joling in mijn schokkende ervaring nu wat badinerend en onderschattend over spreekt, de ouderen.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik heb het over de normale reclamefolders. We kunnen het zelf nog inrichten. Er zijn gemeenten die verschillende richtlijnen hebben. Maar de Ter Apeler Courant bijvoorbeeld blijft gewoon bij de mensen in de bus komen. Dat kun je dus per gemeente regelen. Grappig is dat iemand zegt, het wordt gerecycled en dan kunnen we niet meer recyclen. Maar als je geen papier meer gebruikt hoef je ook niet meer te recyclen.

[...]Mevrouw Van der Horst: Een sticker kost bijna niets. En we hebben een potje van Cittaslow. Cittaslow is voor duurzaam. Misschien kunnen we uit het Cittaslow potje wat geld nemen. We hebben met de paaltjes bijvoorbeeld met de huisnummers een heel mooi initiatief gehad. Dat kunnen we met die stickers natuurlijk ook doen.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik ga die mensen persoonlijk niet van een boterham voorzien. Ik ga het even in de volgorde doen. Meneer Joling zegt dat het alleen maar in Amsterdam is. Ik zal het lijstje voor meneer Joling maken van alle gemeenten die daar al mee bezig zijn en dat het daar heel succesvol is. Ik begrijp niet dat u aan 97% komt. Ik heb hele andere getallen. Dan kom ik weer terug bij meneer Heijne. Het is een ingewikkelde zaak. Die mensen leven niet alleen maar van reclamefolders die hebben heel veel papier. Toevallig ken ik één van de grote papierfabrieken namelijk en ook wat ze allemaal doen. We hebben daar een rondleiding gehad. Die leven niet alleen maar van reclamemateriaal. Er zal inderdaad misschien een deel wegvallen. Maar dat is altijd als je iets wilt veranderen dan is er altijd wel een partij die dat niet zo leuk vindt. En die gaan dan vaak op zoek naar alternatieven, op een andere manier, om dingen toch goed te regelen. Als we alleen maar kijken naar iemand die daar bijvoorbeeld niet zo blij mee is komt er nooit iets van de grond.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik heb het lijstje wel, maar niet in mijn hoofd. Het zijn er een stuk of zes. Maar los daarvan, het bos waar u het over heeft, dat bos is er inderdaad speciaal voor neergezet. Als het niet nodig is kan je misschien een mooi bos maken wat kan blijven staan.

[...] Mevrouw Van der Horst: Dat was natuurlijk ook een wens dat het in de APV geregeld zou worden. Maar u zegt het is moeilijk te handhaven. Maar de sticker die er nu is wordt ook gehandhaafd. Dat gaat toch ook prima? Dat is toch ook geen ellende geworden en uit de hand gelopen?

[...] Mevrouw Van der Horst: Maar als mensen inderdaad zelf kunnen bepalen zou deze sticker natuurlijk een mooie aanvulling zijn. Omdat veel mensen het niet willen ontvangen bijvoorbeeld.

[..] De motie ‘vreemd aan de orde’ betreffende Ja-Ja sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk is met 2 stemmen voor (fracties Partij voor de Dieren en GroenLinks) en 13 stemmen tegen (fracties Partij voor de Arbeid, CDA, Gemeentebelangen, ChristenUnie en VVD) verworpen.

[...]

10. Rondvraag.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Twee hele korte vraagjes. Is mijn vraag aangekomen die ik vorige keer gesteld heb over de gemeentelijke overlegcommissie waarin LTO vertegenwoordigd is? Meneer Lok was er toen niet en de vraag zou bij u terecht komen en daar zou ik schriftelijk antwoord op krijgen. De tweede vraag is, nu er uitstel is met het afvalplan is er dan ook weer ruimte om nog eens na te denken over een station in plaats van nog een container met extra plastic?

Wethouder Lok: Ik kijk even naar de griffier. Volgens mij is er al een antwoord gegeven op de eerste vraag die u had voor wat betreft het overleg met de LTO. Misschien dat de griffier dat even na kan kijken. Dan heeft u dat gemist. We hebben het in ieder geval wel aangeleverd vanuit de organisatie op 19 mei. De tweede vraag die u stelt is mij niet bekend. Zou u dat nog even kunnen herhalen?

Mevrouw Van der Horst: We hebben toen zo'n bijeenkomst gehad en toen zeiden die mensen dat er gekozen werd voor zo'n kleine container om het plastic in te sorteren. Toen heb ik nog aangedragen waarom doen we niet zo'n station zoals we hiernaast hebben bijvoorbeeld. Maar dan uitgebreid met blik, plastic, en dat soort dingen. Daar is niet zoveel over gezegd. Maar nu er een uitstel is dacht ik misschien is er ruimte om daar over na te denken?

Wethouder Lok: De raad heeft gekozen voor iedereen zo'n container. Die keuze van de raad respecteer ik en daar gaan we mee door.

[...]

Interessant voor jou

Bijdrage commissievergadering o.a. huishoudelijk afval, uitbreiding melkrundveebedrijf Vlagtwedde

Lees verder

Bijdrage raadsvergadering o.a. Motie Ja-Ja sticker, inhammen landbouwverkeer, verklaring geen bedenkingen melkrundveebedrijf Molenkampweg

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer