Economie


Je geld of je leven?

De economische crisis is niet ontstaan door schaarste aan producten en diensten, maar door ingesleten fouten in het economisch systeem. We leven in een tijd waarin we met steeds minder menskracht alles kunnen produceren en organiseren wat we nodig hebben. Dit biedt in potentie een geweldige kans om meer tijd in andere dingen te steken, zoals zorg voor elkaar en voor de natuur, persoonlijke ontwikkeling, innovatie, sport, kunst, et cetera. De wijze waarop we de economie nu hebben georganiseerd, zit deze kansen echter in de weg: mensen moeten steeds harder en langer werken, in plaats van minder. Of kunnen helemaal niet werken, wanneer de economie hen heeft afgeschreven, wat op steeds jongere leeftijd het geval lijkt te zijn. Productie en consumptie moeten maar blijven groeien, los van de vraag of mensen daar behoefte aan hebben. Arbeid blijft duur door hoge belastingen, terwijl er een overvloed aan is. Grondstoffen daarentegen zijn spotgoedkoop, terwijl ze schaars en in veel gevallen eindig zijn.

Het huidige economische systeem veroorzaakt een groei- en schuldverslaving met alle gevolgen voor de leefbaarheid van de aarde van dien en loopt daarin volkomen vast. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat de schulden van particulieren, bedrijven en overheden zijn opgelopen tot het duizelingwekkende bedrag van 135.000.000.000.000 (135 biljoen) euro. Een onverantwoord voorschot op een onzekere toekomst. We zullen het dus anders moeten gaan organiseren. En dat kan ook! Door te werken aan een duurzame, reële economie creëren we groene en echte banen.

Economie

Wat we hebben bereikt

  • Makkelijker overstappen naar andere bank

    Overstappen naar een duurzame bank wordt binnenkort een stuk makkelijker. Op dit moment wordt overstappen van bank door veel klanten nog als ingewikkeld ervaren omdat hun IBAN-nummer onlosmakelijk is verbonden met de bank. Hiermee werpen de banken een drempel op voor klanten die niet langer bij een bank willen blijven omdat die bijvoorbeeld investeert in de fossiele industrie, megastallen of de wapenindustrie. Dankzij een voorstel van de Partij voor de Dieren gaat de staatssecretaris uitzoeken hoe een overstapservice met nummerbehoud verankerd kan worden in de Bankenwet.

  • Tweede Kamer wil veiligheid gaswinning niet langer bij Economische Zaken

    De veiligheid van de Groningers in het gaswinningsgebied moet bij een ander ministerie worden ondergebracht dan bij het ministerie van Economische Zaken. De veiligheid van bewoners en de milieubelangen die op het spel staan, zijn te belangrijk om met een economische bril naar te kijken. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeerde al in 2015 dat er te veel macht lag bij één ministerie. Dankzij aangenomen voorstellen van de Partij voor de Dieren moet de regering bovendien in een toekomstvisie schetsen hoe de gaswinning in Groningen beëindigd kan worden.

  • Geen uitzondering bonusbeleid voor Britse banken

    Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er geen uitzondering wordt gemaakt op het Nederlandse bonusbeleid voor buitenlandse banken. Het huidige beleid is gericht op het aan banden leggen van bonussen voor bankiers. Na de Brexit zag minister-president Rutte ruimte voor een soepele hantering voor Britse banken om deze zo naar Nederland te lokken. Door een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren wordt hier een stokje voor gestoken.

  • Kate Raworth op bezoek in Tweede Kamer

    Op uitnodiging van de Partij voor de Dieren komt econoom Kate Raworth, schrijfster van de wereldwijde bestseller Doughnut Economics, naar de Tweede Kamer. Kate Raworth pleit voor een planeetbrede visie op de economie, waarin de ecologische grenzen van onze aarde worden gerespecteerd en een samenleving mogelijk is met zorg voor de kwetsbaarsten. Raworth zet tijdens een vergadering met Kamerleden uiteen waarom de huidige economie achterhaald is en het tijd is voor een krachtig Plan B.

  • Tweede Kamer kiest andere huisbankier

    Op aandringen van de Partij voor de Dieren stopt de Tweede Kamer met bankieren bij de Royal Bank of Scotland. Deze bank scoort een dikke onvoldoende op alle onderdelen van de Eerlijke Bankwijzer, zoals mensenrechten, dierenwelzijn en milieu. De Tweede Kamer heeft een voorbeeldfunctie: daar past een eerlijke bank bij.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Moties