Bijdrage raads­ver­ga­dering o.a. zonnepark harpel, Motie Bijen in Nood


27 juni 2017

[...] 2. Mededelingen

[...] Mevrouw Van der Horst: Enige tijd geleden hebben wij antwoord gekregen op een aantal vragen die ik in de raad aan wethouder Lok gesteld had. Ik heb ze per mail ontvangen, maar we vinden de antwoorden eigenlijk te kort door de bocht. Niet bevredigend. Dus ik wilde aangeven dat we in ieder geval nog schriftelijke vragen gaan stellen, omdat we het gevoel hebben niet serieus te zijn genomen in de beantwoording van de vragen. Dat wilde ik toch even teruggeven omdat meneer Lok had gezegd we gaan het doen. Dus dat was erg sympathiek maar het is dus niet echt goed uitgelopen. We komen er op terug.

[...] 05.D.01 t/m 05.D.03

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik wilde even op 05.D.02., reageren. We hebben namelijk antwoord gekregen op onze vragen. Het was een heel mooi stuk tekst. Er is duidelijk en uitgebreid geantwoord. Misschien herinnert u zich nog waarom we deze vragen gesteld hebben. We hebben hier een discussie gehad en toen spraken wij onze bezorgdheid uit over de kwetsbare weggebruikers ten aanzien van het steeds bredere, zwaardere, snellere, grote landbouwverkeer en de vrachtwagens. Ik herinner me dat de wethouder toen zei, ja daar herken ik onze agrariërs in ieder geval niet want die zijn zo verstandig, voorzichtig, en verantwoordelijk. Wij dachten, we willen daar toch een ander antwoord op en dat hebben wij nu gekregen. Het verheugt ons namelijk dat onze mening nu gedeeld wordt. U formuleert het heel mooi dat u het zich kunt voorstellen dat er conflictgevaarlijke situaties ontstaan naar mate de kwetsbaarheid groter is en de verschillen groter zijn tussen de kwetsbare, de fietsers, de landbouwvoertuigen enzovoorts. Dus dat vind ik fijn. Er is toch bevestigd dat onze zorg niet onterecht was. U kwam in uw onderzoek bij een toch wel een vreemd punt dat het controlerende orgaan, de politie, toch zijn taak niet helemaal goed had gedaan. Ze hebben niet goed gecontroleerd, niet goed gehandhaafd, en gelukkig schrijft u dat het noodzakelijk is. Dat u er ook steeds op aandringt. Recentelijk nog dat u gezegd heeft dat het absoluut moet gebeuren. En wij hopen in ieder geval dat wij daar verschil van gaan merken. Maar we zijn blij met de beantwoording en het delen van de zorg. Daar wil ik u voor bedanken.

[...] 09.05. Amendement Vaststellen Beleidsnotitie Zonneparken – CDA, GL, PvdA.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik kan mij niet voorstellen dat er een partij is die meer zonnepanelen toejuicht, meer aanjaagt om dat te gaan doen. Zich actief inzet voor die transitie. En ik had ook heel graag volmondig ja willen zeggen. Maar op dit plan kan ik dat gewoon niet. En dat heeft te maken met de studie die ik gedaan heb. Ik heb echt alles wel 80 keer doorgenomen. Ik heb hier 20 papieren aan beide kanten volgeschreven. En naar mate ik meer aan het lezen was en me er meer in verdiepte werd ik ongeruster. En aan de amendementen, het knip- en plakwerk, het proberen, het mailen, zie ik dat ik niet de enige ben die worstelt met dit plan. We proberen aan alle kanten toch nog verontschuldigingen te maken. We proberen te kijken hoe kunnen we toch lijmen. Het voelt een beetje alsof we een lekke band hebben gekocht en proberen hem achteraf toch nog te plakken. Ik weet niet of het kan maar ik zou heel graag het verzoek in willen dienen om het opnieuw op de agenda te zetten. Eerst nog terug te keren op onze schreden om te kijken wat was ook alweer ons doel, wat was ook alweer ons plan. We willen een visie maken over die transitie met betrokkenheid van onze burgers. Daar zijn we volledig van afgedwaald. Dat is een verzoek. Het tweede wat ik wil zeggen is van een hele andere orde. Ik heb 10 minuten geleden zo'n beetje het mooiste moment van mijn carrière als raadslid meegemaakt omdat de VVD het woord biodiversiteit in de mond nam en zich daar zorgen over maakte. Dat maakt mij verschrikkelijk gelukkig.

[...] Mevrouw Van der Horst: Het is voor een eenmansfractie niet altijd even makkelijk om met beslissingen het juiste te doen. Ik wil toch dicht bij mijzelf blijven. Bij de ideeën, de dingen die ik gelezen heb en nog heel kort wat punten aanvullen. Want als ik het lollig zou zeggen dan zou ik zeggen ik zie morgen de koppen in de krant als zie je wel ze zijn tegen zonnepanelen. Dat is het natuurlijk helemaal niet. Het proces is al genoemd. Ik vind het proces echt stuitend. Het is de tweede keer dat dit gebeurt. Vorige keer zou het nooit meer gebeuren. Het is de tweede keer. Eigenlijk vind ik dat je het niet serieus neemt. De bewoners waren niet op de hoogte. En wat mij dan steekt is dat LTO kennelijk al heel lang in gesprek is geweest en zelfs allerlei voorwaarden en wensen mocht noemen. Dat lees ik in het stuk. Er staat in het stuk eigenlijk, wat ik lees als we dit nu niet doen dan komt het niet meer goed. Terwijl ik denk dat er meer bedrijven zijn die hier in willen stappen. Die weten dat wij daar open voor staan. Ik vind een soort chantage zin als, dan gaat de subsidie niet, de stekker gaat eruit, dan zijn we eigenlijk verloren, ik vind dat geen goede argumentatie. Ik lees in het stuk causale verbanden die volgens mij helemaal geen verband hebben. Ik lees argumentatie die eigenlijk los staat van onze visie maar ook haaks op onze Cittaslow gedachte die we proberen uit te voeren. Ik kan gewoon met dit plan zo op deze manier niet instemmen. Ik vind het ook heel jammer dat men niet zegt oké we komen er opnieuw op terug op de agenda. We gaan er nog een keer over praten en nadenken. Want het zijn hele belangrijke stappen die we nemen. Ik wil benadrukken dat mijn partij ongelooflijk belangrijk vind dat we zonnepanelen plaatsen. Daar zijn wij ook steeds mee bezig geweest. Maar we willen wel dat het zorgvuldig gebeurt, dat het goed gebeurt, dat het verantwoord gebeurt, dat de burgers erbij betrokken zijn. Ik vond het ook heel mooi dat Gemeentebelangen een van de burgers aanhaalt die de moeite neemt om ons te schrijven. Een andere burger heeft dat namelijk ook gedaan meneer Jos Buitenhuizen. En als ik zijn mail lees dan denk ik dat vind ik ook. Het is heel belangrijk wat die man zegt. Hij heeft erover nagedacht. Hij wil meedenken. En dat willen wij van onze burgers. En ik heb het gevoel dat als we daar niet naar luisteren dan zijn we toch niet meer geloofwaardig naar ze. Ik moest denken aan dr. Phill. Kijk naar het verleden en je kan het heden voorspellen. Ik heb dat gevoel ook. Ik denk ook dan gaan we volgende keer weer op die manier. Ik moet helaas zeggen dat ik niet in kan stemmen met het plan zo klakkeloos als het er nu ligt.

[...] 12. Beschikbaar stellen financiële middelen voor afvoer grond van de Spetsebrugweg.

[...] Mevrouw Van der Horst: Het is een korte vraag. Ik heb de discussie de vorige keer gevolgd. Ik heb begrepen dat we een hoop nutteloos vervuilde grond ergens hebben liggen en die gaan we voor € 170.000,00 ergens anders neerleggen waar die ook blijft liggen en vervuild en nutteloos is. Ik heb toch niet helemaal begrepen wat de noodzaak daar precies van was. Er zijn wel antwoorden op gegeven maar wat heeft nou de doorslag gegeven om dat project te gaan doen.

Wethouder Lok: [...] Dan de tweede vraag van mevrouw Van der Horst wat is nou het nut. Het wordt eigenlijk in de bijgevoegde memo in vraag één beantwoord. Want die grond mag daar gewoon niet blijven liggen. Die ligt op landbouwgrond en die is dik vervuild en volgens de wet op milieubeheer mag dat niet. Dus die moet afgevoerd worden. Dus daarmee maak je deze verplaatsing ook nuttig omdat we het nu weer kunnen aanwenden voor een ander werk waar we mee bezig zijn. Zo maak je werk met werk en dat lijkt mij een hele logische toepassing.

[...] 17. Motie vreemd aan de orde: Bijen in nood.

[...] Mevrouw Van der Horst: Het is niet zo'n ingewikkelde motie. Wat ik zelf wel interessant vind is dat toen ik net begon meneer Seine Lok heb kunnen verleiden tot het ondertekenen van het convenant. We zitten een beetje aan het eind van de termijn. Het is een mooi moment om daar nog even op terug te komen om te kijken wat hebben we er nu eigenlijk mee gedaan. Niet veel. En eigenlijk hopen we dat we door het weer even onder de aandacht te brengen daar toch nieuwe impulsen te kunnen geven en in de uitloop naar Westerwolde dat we daar serieus mee aan de gang gaan.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik weet natuurlijk heel goed dat we dat niet kunnen opleggen en dwingen. Maar ik denk wel dat we een heel belangrijke rol kunnen spelen. Je kunt mensen bewust maken. Je kunt een voorbeeldfunctie zijn. Je kunt op bijeenkomsten erover praten. Je kunt het ook op een ludieke manier doen. Bijvoorbeeld er is een klein bedrijfje dan steunen we ook een klein bedrijfje dat maakt zaadgranaat. Dat is in de vorm van een handgranaat en daar zit dus zaad in voor bijen en vlinders. En je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen als we een nieuwe inwoner krijgen of als er iemand Cittaslow lid wordt geven we hem een zaadgranaat en die kan hij in onze gemeente ergens in de bermen werpen, of langs de akkers. Er zijn natuurlijk veel manieren waarop je toch op een leuke manier die doelen kunt bereiken. Ik ken ook heel veel agrariërs die daar zelf al mee bezig zijn die het ook belangrijk vinden want die weten natuurlijk donders goed dat de bijen heel belangrijk zijn bij bestuiving van hun gewassen. Dus vandaar. Maar we gaan natuurlijk graag het gesprek aan met de overkant.

[...] 19. Rondvraag.

[...] Mevrouw Van der Horst: Pasgeleden zijn we in Margraten geweest vanwege Cittaslow. We hebben een mooie bijeenkomst gehad over duurzaamheid. Ik zie veel toeristen toch al met elektrische auto's rijden. Ik vraag mij af zijn wij er misschien al aan toe om hier in Sellingen in de buurt van het gemeentehuis een oplaadpunt te maken voor onze gasten, voor onszelf. Ik heb begrepen dat op sommige plekken in de gemeente ze er wel al zijn maar bij ons nog niet. Dus misschien zijn wij er al aan toe.

Wethouder Luth: Ik vind dat op zich helemaal geen slecht plan van mevrouw Van der Horst ware het niet dat we over een half jaar natuurlijk de gemeente Westerwolde zijn. En uw raad heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken samen met de raad van Bellingwedde wat er uiteindelijk gaat gebeuren met de huisvesting. Dus mijn voorstel zou zijn om dat absoluut onder de aandacht te houden en in de nieuwe gemeente Westerwolde als er definitief wordt besloten voor huisvesting waar de hoofdvesting komt om het dan te doen.

Mevrouw Van der Horst: Ik heb begrepen dat er in Ter Apel wel één is en dat er in Bourtange één is. En ook al worden we straks een andere gemeente met andere plekken we hebben hier allemaal campings in de omgeving dus ik denk dat het ook een mooi visiteplaatje is als je zo´n ding hebt. En dat ze niet naar Ter Apel hoeven of naar Vlagtwedde maar dat ze bij ons ook terecht kunnen.

[...]

Interessant voor jou

Bijdrage raadsvergadering o.a. opening COA nieuwbouw, Kernkoppen COA, Nota Oor, Motie Verbeteren openbaar vervoer (grensoverschrijdend), zwerfafval fietspad Ter Apel/Sellingen

Lees verder

Ingezonden brief m.b.t. Ganzenfanfare Cittaslowdag

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer