Actie tegen uitbreiding melk­vee­be­drijf in Munne­kemoer


29 april 2015

Op dinsdag 28 april werd in de gemeenteraad van Vlagtwedde opnieuw gediscussieerd over de uitbreiding van het melkbedrijf Rass. Het gaat daarbij om een uitbreiding naar 1000 koeien. Het toestaan van deze uitbreiding in een gemeente waarin men heeft gekozen voor aansluiting bij Cittasslow is voor de Partij voor de Dieren een onacceptabele, onbegrijpelijke en onverantwoorde keuze.

Al vele malen heeft de Partij voor de Dieren gewezen op de schadelijke gevolgen die dergelijke dierfabrieken met zich meebrengen: het dierenleed, de ziektes, het preventieve antibiotica gebruik, de resistente bacteriën die de volksgezondheid in gevaar brengen en de zware belasting van het milieu door onder andere uitstoot en mest. Inmiddels stapelen de bewijzen van de gevolgen voor volksgezondheid, dierenwelzijn en milieubelasting veroorzaakt door dit soort megastallen zich op en neemt het draagvlag in de maatschappij en in Vlagtwedde significant af.

Het toestaan van de uitbreiding zou een vreemde keuze zijn voor een gemeente die het hebben moet van toerisme vanwege de schone lucht, het prachtige landschap, het schone water en de mooie wandel-, en fietsroutes. Daarnaast laten steeds meer ongeruste burgers zich horen op bijeenkomsten over Cittaslow, via het spreekrecht van burgers en door middel van ingezonden brieven. Voorafgaand aan de vergadering lieten leden van de Partij voor de Dieren voor het gemeentehuis van zich horen.
In de raadszaal probeerde Edith van der Horst de andere fracties te overtuigen dat deze uitbreiding niet moet worden toegestaan. Helaas stemde uiteindelijk de meerderheid van de gemeenteraad in met een "verklaring van geen bedenkingen" zodat de stal wat hen betreft kan uitbreiden.

Met dank aan Thea de Boer die de foto's voor ons maakte.


Gerelateerd nieuws

DvhN: Motie tegen groot veebedrijf kansloos

Lees verder

Persbericht: Megastal Buijs komt er!

Partij voor de Dieren: Megastal Buijs komt er! GEMEENTE VLAGTWEDDE – Ondanks alle waarschuwingen door de Partij voor de Dier...

Lees verder