Mogelijke bomenkap 66 eiken aan de Wolling­hui­zenweg


25 juli 2014

Naar aanleiding van vele verontrustende emails die Edith van de Horst had ontvangen over de op stapelstaande bomenkap aan de Wollinghuizenweg, is zij opnieuw naar het gemeentehuis gestapt om zich goed te laten informeren. Veel mensen van het ambtelijk apparaat waren op dat moment met vakantie, maar de heer Meulman heeft Edith uitgebreid te woord willen staan.

Het verhaal blijkt toch iets genuanceerder dan tot dusver de rondte ging:

Het gaat om het deel van de Wollinghuizerweg dat binnen de bebouwde kom valt, daar waar het asfalt overgaat in een stenen wegdek. Aan beide zijden staat een rij bomen en er zou sprake zijn dat een rij bomen aan de Oostzijde zou worden gekapt.

Het afgelopen najaar er een aantal bomen omgevallen en heeft men vanuit de gemeente de bomen van de Oostrij aan een krachtproef onderworpen. Uit deze krachtproef bleek dat ongeveer 20 van de 26 bomen een gevaar voor de veiligheid zouden zijn. Een belangrijke oorzaak daarvan is het werk van de aannemer die daar de weg heeft vervangen; door onkundigheid/onzorgvuldigheid zijn van deze bomen de wortels behoorlijk beschadigd geraakt.

De gemeente is met de bewoners aan deze weg in gesprek, omdat zij natuurlijk een stem hebben in de oplossing van deze kwestie. Mevrouw Hulshof van de buurtvereniging speelt hier een belangrijke rol, en vertegenwoordigt de mening dat groen belangrijk is en bomen niet zomaar weggehaald dienen te worden.


Men gaat uiteindelijk uit van 3 opties:

1. de beschadigde bomen worden flink teruggesnoeid. Hierdoor krijgen de bomen de kans hun energie te gebruiken voor het herstellen van hun wortels. Tevens wordt het gevaar weggenomen, doordat de zware top sterk wordt uitgedund. Dit zal enkele keren moeten gebeuren, waardoor het financiële aspect op tafel komt. Voor de Partij van de Dieren is dat van ondergeschikt belang.

2. alle bomen van de Oostkant worden verwijderd en vervangen door nieuwe, omdat het volgens veel mensen niet mooi staat als er 6 oude stevige eiken staan in gezelschap van een 20-tal jonge boompjes; voor de PvdD zou men die oude gezonde eiken natuurlijk moeten laten staan en de nieuwe aanplant laten bestaan uit al wat oudere bomen, zodat het verschil vele malen kleiner is. Dit is uiteraard duurder, maar deze meerkosten zouden op de aannemer verhaald moeten kunnen worden.

3. Alle bomen weg van beide zijden: dit is voor onze partij geen optie.

Omdat deze kwestie speelt tijdens het zomerreces, kan de Partij voor de Dieren op dit moment niet veel doen, maar zodra de raad weer bijeenkomt zal Edith (van der Horst) dit onderwerp agenderen en zal ze hier vragen over stellen. Neemt niet weg dat burgers natuurlijk in de tussentijd actie kunnen ondernemen door te laten zien wat er leeft en hoe er over de drie opties wordt gedacht.


Gerelateerd nieuws

Edith ontvangt boeket om je vingers bij af te likken!

Op maandagavond 7 juli j.l. zijn de actieve leden in de gemeente Vlagtwedde bijeengekomen om terug te blikken op een bevlogen...

Lees verder

Brief aan burgers n.a.v. bomenkap Wollinghuizerweg

Beste [.......] N.a.v. alle mails die ik ontvangen heb over de op stapelstaande bomenkap aan de Wollinghuizenweg ben ik, zoa...

Lees verder