PvdD wil geen circussen met wilde dieren in de gemeente


16 april 2014

Circus Renz heeft zijn tent opgeslagen in Vlagtwedde. Volgens de website van dit circus worden er volop (wilde)dieren gebruikt tijdens hun shows. In het circus zijn onder andere kamelen, olifanten, papegaaien, ganzen en paarden te "bewonderen".

Er is ondertussen allang bekend dat het zeer schadelijk is voor wilde dieren om in dergelijke circussen acts te moeten doen en te moeten leven. Hun natuurlijk gedrag komt niet tot uitdrukking. Maar het zijn niet alleen wilde dieren die lijden. Ook paarden bijvoorbeeld horen niet in het circus thuis.

Paarden horen in groepen bij elkaar te leven, sociaal gedrag te vertonen en in iedergeval een aantal uur buiten te kunnen grazen. In het circus worden deze dieren vaak opgesloten in kleine stallen, ook het regelmatig vervoerd worden is voor de paarden een heel stressvolle ervaring.

Het zijn echter de wilde dieren het meest onder het circusleven lijden. Er is in 2009 in de universiteit van Wageningen een onderzoek gedaan naar het welzijn van verschillende wilde dieren in circussen. Daaruit kwam naar voren dat de dieren verschrikkelijk lijden. De Partij voor Dieren roept de gemeente Vlagtwedde op om geen circussen met wilde dieren meer toe te laten in de gemeente. In een aantal gemeenten is dat al het geval. In de gemeente Heemskerk en Amsterdam heeft men bijvoorbeeld gekozen voor een beleid waarin men bewust circussen uitnodigt zonder wilde dieren en kijkt naar alternatieven waar bijvoorbeeld de mensen met acts de hoofdrol spelen.

De Partij voor de Dieren ziet geen reden waarom er in de gemeente Vlagtwedde niet een dergelijk beleid zou kunnen komen!

Gerelateerd nieuws

Beëdiging Edith van der Horst in de gemeenteraad van Vlagtwedde

Gisteravond was het dan zover.... 'onze' Edith is toen officieel beëdigd als raadslid van de Gemeente Vlagtwedde...

Lees verder

Partij voor de Dieren blij met portefeuille dierenwelzijn

Partij voor de Dieren Vlagtwedde is blij dat de portefeuille Dierenwelzijn is opgenomen in het collegeprogramma. Raadslid voo...

Lees verder