Wildgroei veebe­drijven moet stoppen!


22 september 2015

Aankomende raadsvergadering van 22 september zal wederom aan de raad worden gevraagd af te wijken van het bestemmingsplan en akkoord te gaan met het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen voor de uitbreiding van een melkveebedrijf in onze gemeente.

Deze vraag aan de raad door het college is in de ogen van mijn partij onbegrijpelijk, zegt Edith van der Horst fractie voorzitter van de PvdD in Vlagtwedde. De afgelopen maanden hebben we flink gestreden tegen de komst van nieuwe megastallen, uitbreidingen van bestaande vee en melkbedrijven en wederom zeggen wij nee tegen deze uitbreiding, ook gezien de huidige ontwikkelingen in de vee industrie.

Als gemeente ben je onderdeel van landelijke en mondiale problemen en dien je daar ook op te anticiperen. In de afgelopen jaren hebben megastallen ons milieu zwaar belast, is er enorm veel dierenleed ontstaan, worden onze lucht, bodem en water bedreigd net als onze volksgezondheid. Tot nu toe stemde een groot deel van de raad steeds in met vestigingen van nieuwe megabedrijven of uitbreidingen daarvan met als argumenten: de werkgelegenheid, reuring in het gebied, daar gaan wij niet over dat is landelijk/provinciaal of “dat hebben we niet en gaan we ook niet doen.” Het argument dat het van slechtbestuur zou getuigen na eerdere beloftes deze bedrijven niet toe te staan, zich te vestigen of uit te laten breiden, is voor mijn partij onbegrijpelijk aangezien het mijns inziens juist zou getuigen van voortschrijdend inzicht en bewust zijn van landelijke en mondiale problemen waarvan wij deel uitmaken.

Met het weg vallen van het melkquotum is de prijs tot 28ct de liter gedaald waardoor Campina mensen heeft moeten ontslaan, 1/3 van de bedrijven staat op de rand van faillissement en er ontstaat een enorme overproductie die ons land al vele miljoenen heeft gekost. Ook wordt er al alarm geslagen over het fosfaat probleem dat met meer stallen, meer dieren meer mest alleen maar groter wordt. Het is dan ook niet vreemd dat de boeren die eerst riepen om het afschaffen van het melkquotum nu weer vragen om nieuwe regulering maar het getuigt niet van lange termijn denken. !!

De Partij voor de Dieren is tegen megastallen en zal dus dinsdag 22 september tegen het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen stemmen

Edith van der Horst

Partij voor de Dieren Vlagtwedde

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren bezoekt Akka's ganzenparadijs

Een delegatie van de Partij voor de Dieren Vlagtwedde heeft een bezoek gebracht aan Akka's ganzenparadijs in Dalen. Het is ge...

Lees verder

DvhN: 'Kap niet alle bomen bij entree Vlagtwedde'

Lees verder