Schrif­te­lijke vragen strooizout gemeente Vlagt­wedde


Indiendatum: feb. 2015

Voor een goede verkeersveiligheid is het bestrooien van gladde wegen cruciaal.
Dit neemt echter niet weg dat er ook nadelen kleven aan het gebruik van strooizout. Overmatig gebruik van strooizout wat bestaat uit natriumchloride is schadelijk voor flora en fauna. Het tast de wortels van bomen en struiken aan en leidt tot verzilting, zo stelt de gemeente. Daarnaast is strooizout slecht voor dieren. Bij honden en katten kan het voor ontstoken zoolkussens zorgen; zaadetende vogels waaronder de huismus eten strooizout, lopen daardoor een zoutvergiftiging op, raken er versuft van en reageren niet meer adequaat op omgevingsfactoren zoals het verkeer. Tenslotte is strooizout ook nog eens schadelijk voor allerlei materialen (e.g. steen, beton, glas, et cetera), waardoor de kosten voor onderhoud van civiele kunstwerken en voertuigen toenemen.

Gelukkig is er een gedegen milieuvriendelijk alternatief voor strooizout voorhanden: dooikorrels. Dooikorrels bestaan grotendeels uit calciumchloride en zijn derhalve stukken minder belastend voor flora en fauna dan strooizout. In ieder geval tasten ze geen bomen en planten aan, veroorzaken ze bij viervoeters geen ontstoken pootjes en hebben ze bij vogels geen toxisch effect tot gevolg. Daarnaast is de zoutschade aan civiele kunstwerken en voertuigen als gevolg van het gebruik van dooikorrels minimaal. En er is nog meer goed nieuws, want dooikorrels werken tot vijf keer sneller door dan conventioneel strooizout, en blijven daarna doen wat ze moeten doen tot ver beneden het vriespunt (tot wel -40°C) en voor lange tijd (tot wel >48 uur).

Met deze wetenschap wil de gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren het college het volgende vragen:

1. Is het college bekend met dooikorrels?

2. is het college bereid te onderzoeken of dooikorrels goed functioneren in geval van gladheid?

3. Is het college bereid om in de volgende winterperiode, 2015-2016, een proef op te starten waarbij dooikorrels worden gebruikt in plaats van strooizout? Indien nee, waarom niet? Indien ja, is het college bij een succesvolle proef bereid structureel over te gaan op het gebruik van dooikorrels?

Met belangstelling zie ik uw beantwoording tegemoet.

E.C. van der Horst

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Gemeenteraad Vlagtwedde

Indiendatum: feb. 2015
Antwoorddatum: 19 mrt. 2015

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen bankzaken gemeente Vlagtwedde

Lees verder

Schriftelijke vragen dierenmishandeling

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer