Bijdrage commissie verga­dering o.a. bedrijven in kaart brengen, GVVP


13 oktober 2015

[...]4. Vragenronde commissieleden.

[...] Mevrouw Van der Horst : In het Dagblad van het Noorden van 12 oktober lees ik een artikel dat in Rheden, vlak over de grens, bij een aantal inwoners urine is afgetapt, ook van de Nederlanders die daar waren, omdat men op zoek is naar de stof glyfosaat. Dat is een stof die door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt gekenmerkt als waarschijnlijk kankerverwekkend. En ook voorkomt in een aantal vormen van Round Up. Nu heb ik een hele tijd geleden, toen we hier net begonnen, vragen gesteld over het gif in de gemeente. Daarop voortbordurend vraag ik me nu af of u op de hoogte bent dat er nog steeds bedrijven en winkels zijn bij ons in de gemeente die dit spul verkopen. En dat particulieren dit dus ook gebruiken voor onkruidbestrijding. Ik weet niet of zij op de hoogte zijn dat het zo'n gevaarlijke stof is. Dus ik vroeg mij af of u op de hoogte bent van dit artikel en van deze stof, dat die verkocht word in onze gemeente. En bent u het met mij eens dat mensen hiervoor gewaarschuwd moeten worden?


Wethouder Lok : Nee, wij zijn inderdaad niet volledig op de hoogte van deze materie. U refereert aan een krantenartikel. Ik lees niet alle kranten dus ik heb dat niet meegekregen. Mij zijn de gevaren van deze stof niet bekend. Ik weet wel dat wij zelf als gemeente geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Maar volgens mij is er een landelijke regelgeving over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dat wij ons daar zo aan conformeren. Bovendien denk ik dat toezicht daarop ook door de landelijke autoriteiten dient plaats te vinden, mocht het al verkocht worden.


Mevrouw Van der Horst : Dat begrijp ik. Dat is ook zo. Maar als binnen onze gemeente dat verkocht wordt dat spul en ik maak u nu ervan op de hoogte dat dat waarschijnlijk een kankerverwekkende stof is die daarin zit. Dan denk ik dat wij als gemeente de mensen misschien moeten waarschuwen daarvoor. Het zou een klein berichtje op de site kunnen zijn of op welke manier dan ook. Maar ik denk dat het een belangrijke kennis is om de burgers mee te delen. Vandaar dat ik het opper.

Wethouder Lok : De vraag is of dit een gemeentelijke taak is om mensen voor allerlei gevaren die er zijn te waarschuwen. Er zijn natuurlijk nog veel meer gevaren die ons dagelijks omringen. Het is ook ongezond om te roken. En heel veel alcohol drinken is ook ongezond. Zo zijn er heel veel dingen die ongezond zijn dus wij moeten ons daar nog op beraden. Of dit nou als een gemeentelijke taak moet worden gezien om onze burgers hiervoor te waarschuwen.

[...] 9. Ingekomen stukken.

[...] 09.C.01 t/m 09.C.04

[...] Mevrouw Van der Horst : Ik wilde graag reageren op 09.C.01 en C.04. Bij de toezeggingenlijst staat een zinnetje, een overzicht als gevraagd bestaat niet en wordt niet opgesteld. Dat is duidelijke taal. Maar voor mij is dat vreemd. Een raadslid stelt toch een behoorlijk goede vraag. Dan zou het provinciaal misschien te duur zijn, maar dan zou ik zeggen we starten in ieder geval als gemeente om een overzicht te maken van de bedrijven die we inmiddels hebben. Niet alleen zodat we weten wat die bedrijven doen. Maar ook om te kijken hoe het met onze lucht, bodem, en de gezondheid gaat. Om te kunnen monitoren als er bijvoorbeeld vogelgriep uitbreekt. Waar staat het bedrijf? Zijn er bedrijven omheen die ermee te maken hebben? Hoeveel gevaar loopt de volksgezondheid op dat moment? Ik denk zelf dat wij als raad ons moeten verdiepen in dat soort zaken. Om op de hoogte te zijn van dit soort zaken. Om mensen veilig in ons gebied te kunnen laten leven. Dus ik vraag mij af waarom die lijst niet opgesteld wordt, in ieder geval bij onze gemeente.

Wethouder
Lok : De vraag was natuurlijk een overzicht te maken van globaal half Westerwolde met Duitsland erbij om al die bedrijven in kaart te brengen. Inclusief alles over de Duitse grens. Wij hebben gezegd dat wij daar de meerwaarde niet van inzien. Voor wat betreft de grote bedrijven in onze gemeente, in principe zijn die bekent en om
daar nou een hele lijst van te maken. Ik zie daar niet de meerwaarde van in. We hebben het druk genoeg in de ambtelijke organisatie.


Mevrouw Van der Horst : U ziet die noodzaak niet. Ik wel. Ik zou eigenlijk aan het college willen vragen of wij als raad zo'n lijst kunnen ontvangen. Met alle bedrijven, welke dieren er in zitten, hoeveel, volgens mij is dat niet zo heel veel werk om dat te doen. Volgens mij is dat allemaal bekend. Maar we hebben een aantal nieuwe bedrijven toegelaten. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we weten welke bedrijven we hebben, wat voor soort bedrijven, hoeveel dieren, welke omliggende dorpen daarin zijn. Ik denk dat dat belangrijk is.

[...] Mevrouw Van der Horst : Twee dingen. Ten eerste, wij zijn al van alle omringende gemeenten naar onze gemeente gegaan. Het tweede argument was natuurlijk erg mooi want we gaan daarmee aan de gang als gemeente. Maar om op voorhand te zeggen, het is waarschijnlijk te duur, misschien is het maar een kwartier werk omdat we al die bedrijven hebben. Het hoeft helemaal niet zoveel tijd, moeite, en geld te kosten om een lijst te maken van wat waar is. Alles is als het goed is bekend.

[...] De voorzitter : Volgens mij mevrouw Van der Horst gaat die lijst er komen.

Mevrouw Van der Horst : C.04., wil ik het even over hebben. Allereerst wilde ik wethouder Lok bedanken voor de mooie, snelle reactie, en het duidelijke antwoord. Ik begrijp ook heel goed dat het anders ligt bij een Rijks dan bij een gemeentelijst. Maar onze buurtgemeente Drenthe heeft bijvoorbeeld een boek uitgegeven, dat noemen ze Keuterijen. En die hebben allemaal ontzettend leuke historische kleine gebouwtjes en boerderijtjes die van betekenis gecategoriseerd, status gegeven en in een prachtig boek weergegeven. Nou willen wij, ik durf het woord bijna niet meer te noemen, Cittaslow zijn. En het is natuurlijk hartstikke leuk dat je de bezoekers kunt laten zien, kijk bij elkaar hebben wij de prachtige onderdelen van onze gemeente samengebracht. Dat niet alleen, er zit een beschermende factor in. Er zijn prachtige stookhuisjes die inmiddels of gewoon platgewalst zijn of voor iets anders gebruikt worden, beschadigd zijn. En er is een heel mooie vereniging, die heet Heemschut en die heeft een heleboel rapporten uitgebracht over monumenten en die heeft het bijvoorbeeld ook over aardkundige monumenten. Die hebben wij natuurlijk ook. Wij hebben de Es, en we hebben die pingoruïnes. Een van de es is bijvoorbeeld al gesneuveld omdat daar een mestbassin terecht is gekomen. Ik zou toch graag het verzoek neer willen leggen bij het college om te kijken of er mogelijkheden zijn om tot zoiets te komen. Om te kijken wat we hebben aan cultureel goed dat dan niet op Rijkslat maar wel voor ons belangrijk is om daar een bundeling van te maken.

[...] Mevrouw Van der Horst : Ik had dat antwoord natuurlijk verwacht. Maar wij hebben hier in huis ontzettend deskundige mensen. En ik kan mij voorstellen dat meneer Abbes die ontzettend veel weet het best leuk vind om zich daaraan te verbinden. In mijn omgeving heb ik hele goede fotografen die zelfs in een boek de Amsterdamse school in Groningen hebben vastgelegd voor ongelooflijk weinig geld. Dus er zijn wel mogelijkheden. Ik wil u daarbij ondersteunen door mee te denken bijvoorbeeld.

[...]

11. Aankoop aandelen Enexis.

[...]

Mevrouw Janse: Ik had nog een vraag over het dividend. Want dat is meestal geen vast gegeven. Ik weet niet of dat in dit geval wel zo is. En de vraag over de kosten, want de kosten van de transactie zijn nog niet bekend. In dit soort situaties kunnen die kosten best hoog oplopen. Dus er zijn nog een paar onzekerheden in het plan.

De voorzitter: Dividend is natuurlijk gekoppeld aan de waarde en die is onlangs objectief beoordeeld. Dus daar zijn we redelijk zeker van dat dat de komende 2 jaar in ieder geval dat bedrag van € 27.000,00 is zoals is verwoord, en voor de kosten staan we gezamenlijk voor. Dat zijn notariskosten en daarvan hebben we gezegd, dat is voor beide gemeente dus die worden gedeeld.

[...]

15. Plan van aanpak aanbesteding huishoudelijke hulp.

[...]Mevrouw Janse: Het gras is eigenlijk voor mijn voeten weggemaaid. Dus ik sluit mij aan bij de vorige sprekers. Ik vind het heel prettig dat de transitie in het sociaal domein zo goed verloopt. Inderdaad in tegenstelling tot andere gemeenten waar ik in de praktijk mee te maken heb. Dat geeft in de praktijk heel veel onrust en onzekerheid bij mensen. Ik ben blij dat dat hier heel goed verloopt.

[...]

17. Vaststellen bestemmingsplan “Buitengebied 2009, gedeeltelijke herziening 2015”.

[...] Mevrouw Van der Horst : Mijn eerste drie vragen zijn inmiddels al gesteld. Ik heb nog twee vragen over. Punt 3, punt 3, punt 3, beheersgebieden waarvan tevens agrarisch gebruik is. Hoe moet ik mij dat voorstellen? Want het zijn beheersgebieden. Op bladzijde 33 3.8 mestlozing niet toegestaan buiten het bedrijf alleen bij specifieke vormen van het agrarisch gebruik. Wat wordt daarmee bedoeld?

[...] Mevrouw Van der Horst : Er staat beheersgebieden waarvan tevens agrarisch gebruik is. Ik zie niet zo goed voor me hoe dat gerealiseerd is.

[...] Wethouder Lok : Op die vraag komen we op terug.

[...]

16. Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP).

[...] Mevrouw
Van der Horst : De laatste tijd zijn er natuurlijk nogal wat veranderingen geweest. We krijgen een toename van zwaar vracht en landbouwverkeer door uitbreiding van bepaalde bedrijven en door mestopslag in de gemeente. Dat geeft natuurlijk overlast, lawaai, vervuiling, schade aan bermen en bomen. Onze smalle plattelandswegen worden daar gevaarlijker en onveiliger door. Behalve de gevaarlijke bochten en alle wegen die door een gehucht heengaan waar kinderen spelen en fietsen zie je ook ‘s morgens het stuk tussen Jipsinghuizen en Vlagtwedde dat sommige mensen hun uitrit niet uit kunnen omdat er zo keihard gereden wordt. We hebben toch bij het lezen van het hele plan enkele vragen die daar een beetje mee samenhangen. Er zal ongetwijfeld schade optreden aan bermen, wegen en bomen. Voor ons is de vraag, wie gaat dat betalen? Is dat degene die ze vernield of doen wij dat? Er is een mooi alternatief plan binnengekomen van de heer Muizert over de N366. Dat laat een enorme kostenbesparing zien maar ook winst voor de natuur. Mede door het sparen van een substantieel deel van bomen. Wordt daarnaar gekeken? Wordt dat eigenlijk serieus in overweging genomen? Op pagina 6 staat, de gemeente heeft het standpunt dat het openbaar vervoer minimaal op het huidige niveau moet blijven. Waarom is er niet gekozen voor, het zou nog verbeterd moeten worden? Aangezien de voorzieningen de mensen toch in de dorpen houden. Er staat op pagina 25 een hele merkwaardige zin in mijn optiek. Er staat namelijk dat de weggebruikers te weinig rekening houden met landbouwverkeer. Heel lang geleden toen ik mijn examen deed was het zo dat zwaar verkeer landbouwverkeer, groot verkeer, juist rekening moest houden met de medeweggebruikers. Het zou volgens mij andersom moeten zijn. Ik vind het een vreemde passage in het stuk. En op diezelfde pagina staat, de beplanting en de bomen zitten in de weg van het verkeer. De natuur moet zich dus aanpassen aan het verkeer. Heeft men genoeg gekeken naar mogelijkheden om het zware verkeer via andere wegen te laten rijden? Zodat de kernen wat meer ontzien worden en we niet allemaal laanbomen krijgen in onze gemeente. Het is wat veel maar we wilden het toch nog even op tafel leggen.

[...]

Interessant voor jou

Bijdrage raadvergadering o.a. Verklaring van geen bedenkingen melkrundveebedrijf Molenkampweg (II)

Lees verder

Visie op de herindeling - het samengaan van Vlagtwedde en Bellingwedde.

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer