Bijdrage raad­ver­ga­dering o.a. Verklaring van geen beden­kingen melkrund­vee­be­drijf Molen­kampweg (II)


22 september 2015

[...]

19. Verklaring van geen bedenkingen melkrundveebedrijf Molenkampweg 20-22 Vlagtwedde.

[...] Mevrouw Van der Horst: Kijkend naar de afgelopen periode, de berichten in de media waarin bijvoorbeeld staat dat Campina, als een van de eerste, mensen moest ontslaan omdat de melk nog maar 28 cent ging kosten door het wegvallen van het melkquotum, dat men waarschuwt dat 1/3 van de veehouders op het moment op de rand van faillissement staat, dat er bekend is gemaakt dat de overschotten die op dit moment allemaal aanwezig zijn al meer dan 13 miljoen gekost hebben, vraagt mijn partij zich af waarom we nog toestaan dat bedrijven uitbreiden. De Partij voor de Dieren waarschuwt al jaren op dit gebied op de wijze waarop wij met ons voedsel omgaan, en de wijze waarop we produceren. Mijn partij zal tegen stemmen en hoopt eigenlijk dat meer mensen in de raad de verantwoordelijkheid durven nemen om te zeggen, dit kan niet. We moeten kijken naar de ontwikkelingen van nu en dan tegen stemmen.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik wil graag reageren op mevrouw Wijnholds die zegt dat wij over ondernemers eigenlijk niet zoveel te zeggen hebben, die moeten hun eigen gang kunnen gaan. Maar ten eerste vraag ik mij af, ten koste van wat? Als al die bedrijven failliet gaan staat heel Groningen vol met afzichtelijk grote schuren waarmee men met de handen in het haar zit. Ten tweede, er zijn enorme kosten gemaakt die door de belastingbetalers straks opgebracht moeten worden. Dat moet de VVD toch vervelend vinden. Los nog van het enorme dierenleed van al die moordende concurrentie. Er zijn de laatste tijd genoeg programma's geweest die laten zien hoe die boeren moeten werken om die concurrentie de baas te kunnen. Dan vraag ik mij dus af of het ethisch verantwoord is om te zeggen laten we maar blijven uitbreiden.

[...] Mevrouw Van der Horst: Zijn gang laten gaan is misschien niet goed gebruikt, maar in ieder geval, wij gaan daar niet over. U zegt, de kosten, ik heb het natuurlijk niet over wat die boeren investeren. Ik heb het over de enorme opslag van overproductie. Dat moet allemaal betaald worden. Dat heeft de staat al ruim 13 miljoen gekost. Dat zijn wij. Het tweede is, u noemt zelf al de subsidies, en de boetes van Europa. We betalen ongelooflijk veel geld om dit systeem in stand te houden.

[...]

20. Vaststelling categorieënlijst verklaring van geen bedenkingen.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Een verklaring van geen bedenkingen mag slechts worden gebruikt in het belang van een goede ruimtelijke ordening. Ik heb de definitie opgezocht van ruimtelijke ordening en dan staat er, de ruimtelijke ordening is het proces waar bij een groot aantal spelregels de ruimte planmatig wordt benut en ingericht. Daarbij wordt rekening gehouden met individuele en gemeenschappelijke belangen. Kortweg het is zo goed mogelijk aan elkaar passen van levensruimte en samenleving. De wetenschapsgebieden die hierbij een rol spelen zijn, planologie, landschapsarchitectuur en stedenbouw. Maar ook zaken als milieu en economie. Een enorm breed en ruim gedefinieerde stelling. Met de lijst die ons voorgelegd is komt het op mij over dat alleen de belangen van de aanvragers vooral gediend zijn. Ik vind dat met de belangen van de inwoners weinig rekening gehouden wordt. De gemeenteraad heeft 3 functies, 3 belangrijke rollen, je moet bijvoorbeeld de burgers vertegenwoordigen, je moet voor- en achteraf kunnen controleren, het beleid van het college van B&W, je moet bepalen wat het beleid van de hoofdlijnen is. En er staat op de website heel keurig, de burgers zijn de opdrachtgevers van de raad, en de raad een afvaardiging. De gemeenteraad deelt een bepaald beleid en verdeeld het budget zoveel mogelijk met de regelstellers zoals bestemmingsplannen. Als ik dan een voorstel krijg over een aantal van die dingen hoeven we eigenlijk niet meer te beslissen, vind ik dat een ondermijning van de ruimte die de raad eigenlijk heeft. De criteria zoals ze genoemd zijn, zijn erg vaag. Er staan belangen van inwoners. Dierenwelzijn, natuur en milieu, daar wordt weinig aandacht aan besteedt. We vinden dat democratie hier een beetje in het geding is. En als bijgevoegde lijst wordt gehanteerd door het college is het voor een raad moeilijk inzicht te krijgen in de gevolgen van juridische en planologische afdelingen. De raad is minder geëquipeerd om het een en ander te onderzoeken en te toetsen. Ik heb een vraag. Ten eerste als er zulke belangrijke dingen worden gevraagd aan de raad, moet er dan niet een unanieme stemming zijn? Een unaniem voor of tegen. Als ik het als eenmansfractie zo zie, en ik kijk naar de mensen die waarschijnlijk voor zouden kunnen zijn, die zitten ook vertegenwoordigd in het college. Als de mensen die er dan tegen zijn zo'n hele kleine inspraak hebben over zoiets belangrijks lijkt mij dat niet een heel groot democratie proces. U zult begrijpen dat mijn partij het geen goed idee vind om zo'n lijst te maken.

[...]

22.04. Amendement zomernota fonds veiligheid integratie.

[...]Mevrouw Van der Horst: Nog niet zo lang geleden hebben wij hier een uitgebreide discussie gehad over het veilige gevoel van veel mensen. En de indieners laten duidelijk blijken dat er veel mensen zijn die zich onveilig voelen. Toch in die discussie heeft ook de burgemeester zelf aangegeven dat er goede contacten zijn en dat het gevoel er niet altijd is. Als ik denk aan veiligheid dan denk ik aan de politie, die heeft een bepaalde taak. Meer politie wil niet zeggen dat mensen zich veiliger voelen, dat is ook wel gebleken. Op een gevoel kan je eigenlijk geen beleid maken, maar je moet het wel serieus nemen. Ik vind het op zich een heel sympathiek idee dat er geld wordt vrijgemaakt. Maar zelf zou ik eigenlijk meer kiezen voor activiteiten en voorlichting, op een andere manier in contact met de mensen komen. Want mensen vinden vaak iets wat nieuw is of anders eng, en daarmee ook minder veilig. Dat dat weggenomen wordt op een andere manier. Dus ik zou eigenlijk een soort geruststelling willen van de indieners dat zoals de gastvrouwen en gastheren die genoemd zijn dat dat soort activiteiten een hele prominente rol spelen in de bedoeling van dit amendement.

[...]

22.04. Amendement zomernota fonds veiligheid integratie – gewijzigd exemplaar.

[...]

Mevrouw Van der Horst: Bij de commissievergadering van 8 september heb ik enkele vragen gesteld, en toch waren die niet helemaal naar mijn tevredenheid. Dus ik zou ze graag nog een keer op een andere manier willen herhalen. De eerste vraag ging over het kopje wonen. We hebben hier in de raad een discussie gevoerd over de zonnepanelen die voor iedereen bereikbaar zouden moeten zijn. En als ik dan de zomernota lees dan gaat hij nog steeds uit van het oude systeem, van die € 5.000,00. Mijn vraag was, wat is er gebeurd met de opbrengst van onze discussie over die zonnepanelen? Het tweede gaat over de economie. De doelstelling duurzaam veilige inrichting. De wethouder zei tegen mij, het gaat onder andere over de verlichting. Dat is duidelijk, dat weet ik ook. Maar ik kan me voorstellen dat het meer behelst. Dus ik ben juist zo nieuwsgierig naar welke duurzame plannen daar nog meer liggen, omdat ze niet worden uitgelegd in de activiteiten, of de stand van zaken. Dan staat er bij 3, de duurzame leefomgeving, het water is schoon. Ik had een aantal vragen daarover. Hoe weet u dat? Is daar onderzoek naar gedaan? Zijn daar metingen van? Heeft u het gemonitord? En gaat u dat gezien de ontwikkelingen in de aankomende maanden ook blijven doen? En geldt het ook voor bodem- en luchtkwaliteit? Over de laatste vraag hebben we een beetje gesteggeld en toch vind ik hem erg belangrijk. We hebben het over de regeling voor mensen die soms in financiële problemen komen en dan zijn er regelingen waarbij zij ondersteund kunnen worden. Mijn vraag was toen, vallen daar dingen onder zoals bijvoorbeeld huisdieren die men op dat moment niet kan betalen. Er werd stellig nee gezegd. Toen dacht ik, misschien is het niet helemaal duidelijk overgekomen, maar in die groep van mensen die vaak in de financiële problemen zitten, zitten ouderen die bijvoorbeeld een kat of hond hebben waar ze erg aan gehecht zijn. En er zijn mensen die kinderen hebben die autistisch zijn, of die een PDDNOS inslag hebben, of die fysiek problemen hebben en die ontzettend gebaat zijn bij de huisdieren van dat gezin. Het is een onderdeel van hun fysieke en geestelijke gezondheid. Dus mijn vraag was eigenlijk, als het niet meegenomen is zou u daar nog naar willen kijken, zodat deze mensen daar ook onder kunnen vallen? Zodat zo'n hond bijvoorbeeld niet weggegooid hoeft te worden, of naar een asiel gebracht wat ook geld kost, maar dat de medicijnen op dat moment betaald kunnen worden. Het is dus een vraag of daarnaar gekeken zou kunnen worden.

[...]Mevrouw Van der Horst: Er staat het water is schoon. En toen waren mijn vragen, hoe weet u dat? Is er onderzoek naar gedaan? Zijn er metingen van? Heeft u dat de afgelopen periode gemonitord? En gaat u dat de aankomende maanden gezien de ontwikkelingen blijven monitoren? Of juist monitoren? En geldt dit ook voor bodem- en luchtkwaliteit?

[...]Mevrouw Van der Horst: Dank u wel voor het duidelijke antwoord. Dat van die zonnepanelen, die discussie die we hebben aan geslingerd ging er juist over dat mensen inderdaad niet zo graag willen lenen. Maar dat er andere constructies zijn waardoor mensen die geen leningen aan kunnen gaan, omdat ze bang zijn dat ze in de problemen komen, om het dichterbij de mensen te brengen, waardoor er andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld dat de gemeente investeert, en dat mensen dan maandelijks een klein bedrag betalen en vermindering krijgen in de kosten. Wij hebben toen allerlei spullen opgestuurd in de hoop dat daar wat anders uit zou komen dan alleen die € 15.000,00. Maar het kan natuurlijk zijn dat u nog verder onderzoekt naar andere mogelijkheden en dat het misschien nog terugkomt. Fijn om te horen dat u inderdaad bezig bent met meer duurzaamheid. Misschien kent u de term Cradle to Cradle. Dat betekent dat je vanaf het opbouwen tot aan de afbraak steeds kijkt van te voren met de plannen dat je daar rekening mee kan houden. Inderdaad willen wij ook een dierenwelzijnsnota gaan maken dus daar zullen we het in meenemen.

[...]

Interessant voor jou

Bijdrage commissievergadering o.a. Verklaring van geen bedenkingen uitbreiden melkrundveebedrijf Molenkampweg Vlagtwedde (I), Zomernota 2015

Lees verder

Bijdrage commissie vergadering o.a. bedrijven in kaart brengen, GVVP

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer