Algemene beschou­wingen juni 2015


28 juni 2015

Geachte leden van de raad, leden van het college,

De Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor dierenwelzijn en de bescherming van natuur, milieu en alle levensvormen die kwetsbaar zijn. Onze partij vindt dat de mens een individuele vrijheid, keuze en verantwoordelijkheid heeft in alle beslissingen die genomen worden.

De mens is onderdeel van het aardse ecosysteem, maar door zijn mentale ontwikkeling en de daaruit voortgekomen cultuur is hij in staat zijn eigen belangen ten koste van andere levensvormen intensiever en grootschaliger te behartigen dan welke ander levend wezen ook.

Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en vraagt respect voor alles wat leeft, maar dit is onder de mens nog in onvoldoende mate ontwikkeld. Dat heeft geleid en leidt nog altijd tot het in hoog tempo verdwijnen van natuurgebieden, het uitsterven van diersoorten, het zwaar belasten en ontwrichten van het mondiale ecosysteem. Daarnaast worden grote bevolkingsgroepen in hun voortbestaan bedreigd.

Dieren worden nog te vaak als object beschouwd dat altijd ondergeschikt is aan de belangen van de mens en voor al die belangen gebruikt mag worden. De exploitatie van dieren en van hun biotoop heeft, ook al vindt die op een duurzame wijze plaats, altijd onvermijdelijk negatieve gevolgen voor de dieren en eindigt vaak zelfs met hun dood.

Ook bij het gebruik van dieren voor menselijke consumptie dient steeds de ethische afweging van de verschillende belangen van mens en dier plaats te vinden.

Wat ons opvalt is dat de gemeente Vlagtwedde zich presenteert met kernwaarde als natuur, landschap, cultureel erfgoed, rust en ruimte en is daarmee wat de Partij voor de Dieren betreft op de goede weg. Wel blijkt dat de raad nog op zoek is naar de balans tussen enerzijds zaken als vooruitgang, ontwikkeling, bedrijvigheid en economische belangen en anderzijds zorg voor de natuur en het milieu, het kiezen voor kleinschaligheid, lokale producten, duurzaamheid en gezondheid van burgers. Door de aansluiting bij Cittaslow heeft deze raad gekozen voor een gedachtengoed dat hier nog in de kinderschoenen staat en de partij voor de dieren hoopt dan ook dat hier de aankomende jaren flink in geïnvesteerd zal worden en dan vooral met inbreng van burgers.

We promoten onze gemeente op het gebied van toerisme, vestiging van alle soorten bedrijven, rust, ruimte en cultuur, ontwikkelen van goede zorg en duurzame huisvesting maar we maken geen keuze welke richting we met onze Cittaslowgemeente op willen. Aan de ene kant laten we bedrijven toe die onze natuur, het water, de bodem en de lucht belasten, gezondheidsrisico’s voor onze burgers veroorzaken en geven we een eigen invulling aan de adviezen van instanties als GGD, aan de andere kant hebben we ons gecommitteerd aan het gedachtengoed van Cittaslow, investeren we in natuurnetwerken, duurzaamheid van wonen en wegen en houden we steeds meer rekening met flora en fauna. De PVDD concludeert dat dit met elkaar conflicteert en hoopt voor 2016 dat de raad lijnen uit zal zetten voor een beleid waarin de keuze wordt gemaakt het voortouw te nemen op het gebied van natuurbehoud, gezonde leefomgeving, schone lucht, schoon water en gezonde bodem, behoud van alle culturele goed, stimuleren van kleinschaligheid en lokale producten.

Lokaal moet de norm worden, kleinschaligheid dus!

Pas dan kunnen zowel onze inwoners als gasten onze gemeente ervaren als de mooiste gemeente van Nederland.

Voortvloeiend uit het voorgaande wil de Partij voor de Dieren onderstaande punten gerealiseerd zien:

- Aanleggen van diervriendelijke oevers met uitwaadplaatsen, biodiversiteit verbeteren.
- Kwaliteit van bodem, water en lucht monitoren.
- Meer investeren in gemeentelijk groen.
- Burgers betrekken bij deze en andere activiteiten, werken met het G1000-initiatief.
- Het keurmerk Cittaslow moet inhoud gaan krijgen!
- Terugdringen van gifgebruik, zowel gemeentelijk als door de burgers. Voorzitter, om het college aan te sporen hier actief in te handelen dienen wij hiervoor een motie in.
- Uitwerking van het bijenconvenant: deze is ondertekend, maar hier moet actie op ondernomen worden en daarvoor moeten gelden vrij gemaakt worden. Om dit concreet te maken dienen wij een voorstel voor een MIP-project in.

We zien dat al deze zaken in de begroting en bij de beleidsvoornemens een bescheiden plaats innemen. Dat moet wat ons betreft snel veranderen. Wanneer we echt willen investeren in natuur, landschap en duurzaamheid zullen we deze punten moeten omarmen. Daarmee zullen we ons echt onderscheiden.

Graag vernemen wij van het college hoe het staat tegenover genoemde punten en de andere fracties roepen we op deze punten te ondersteunen.

Interessant voor jou

Bijdrage raadsvergadering: Algemene Beschouwingen + MIP Uitwerking Bijenconvenant

Lees verder

Bijdrage raadsvergadering o.a. installatie Anneke Janse, bestemmingsplan Buitengebied Schaalbergerweg (lelieteelt)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer