Bijdrage raads­ver­ga­dering: Algemene Beschou­wingen + MIP Uitwerking Bijen­con­venant


23 juni 2015

[https://vlagtwedde.partijvoordedieren.nl/bijdragen/algemene-beschouwingen]

[...] Mevrouw
V an der Hors t : Allereerst zou ik tegen mevrouw Wijnholds van de VVD willen zeggen dat het initiatief van de Partij van de Arbeid om die mensen terug te halen naar de gemeente juist verschrikkelijk goed is. Er is uit de praktijk gebleken dat mensen zich inderdaad meer verbonden voelen met de scholen, maar ook meer in het team opgaan. En natuurlijk kan je meteen roepen, hoe gaan we dat betalen? Maar zoals mevrouw Heidekamp van het CDA al zei, we gaan kijken naar kansen, niet naar belemmeringen. Het heeft te maken met de mentaliteitsverandering. Als je het belangrijk vindt dat mensen ook via de gemeente goed gefaciliteerd zijn, dat ze prettig werk hebben, heeft ook met welzijn te maken, vind ik dat een erg goed initiatief. Het tweede is van meneer De Vries van de ChristenUnie. Het uitbesteden van zaken die we misschien intern ook zouden kunnen doen. Dat is al eerder ter sprake gekomen. Toen hebben we het gehad over dat een heleboel mensen in het ambtelijk apparaat de deskundigheid niet in huis hadden. Toen hebben we het er al over gehad dat mensen zich kunnen laten scholen, zich konden zich ontwikkelen, zich konden trainen. Ik zou daar zelf ook de koers op willen zetten. Dat mensen binnen ons apparaat de kans krijgen zich verder te ontwikkelen, zich te verdiepen in onderwerpen, zodat we het niet steeds uit hoeven te besteden. Ik denk dat dat voor het apparaat zelf ook veel bevredigender is.

[...] Mevrouw
V an der Horst : Voor ik u antwoord geef wil ik heel even terug naar uw buurvrouw rechts. Zij zegt in mijn ogen iets verbijsterend, dat agrariërs juist zo ontzettend veel voor de natuur betekenen. Ik weet niet of u wel eens over de grens komt en die batterij van al die megastallen ziet staan, met hier en daar een boompje. Ik kan daar niet echt natuurbeheer in terugvinden. Of u moet spreken over ecologische boeren die rekening houden met verschillende gewassen, bermen waar dieren nog terecht kunnen, bloemen voor de bijen en dat soort dingen. Maar we hadden het over de agrariër dus ik schrok daarvan. Het plan van de G-1000. We zijn een tijdje geleden naar het congres geweest van het VNG en daar hebben ze voorbeelden laten zien van hoe ongelooflijk groot de inbreng kan zijn van burgers als je dat goed begeleid en inzet. Er zijn in onze omgeving en onze gemeente behoorlijk wat onderwerpen waar mensen over mee zouden moeten kunnen praten. Het sympathieke is dat alle mensen die zich opgeven vanuit een andere invalshoek aan tafel komen zitten. Dus je leert van elkaar. Er komen heel veel ideeën bij los. En ik heb het al eerder voorgesteld, ook aan iemand die mij af en toe ondersteund en die zei, we zijn ermee bezig maar het gaat ook heel veel geld kosten. Ik denk dat dat niet hoeft. Ik denk dat als je de media gebruikt zoals onze website, krant, en de sufferdjes die overal gratis in bus vallen en mensen zichzelf laten vervoeren naar die plek dan ben je al behoorlijk wat geld aan het besparen. De intentie is als, bijvoorbeeld de megastallen in onze gemeente, dat je zegt hoe kunnen we daar hier in onze gemeente mee omgaan. Wat is nou verstandig en wat niet. Monitoring van bijvoorbeeld de bodem, water en de lucht, waarom willen we dat? Of uw zonnepanelen. Welke ideeën liggen er al bij de bevolking? Want er zijn ontzetten veel ideeën. Die mensen roep je bij elkaar, we gaan daarvoor aan tafel zitten, we gaan kijken wat komt daaruit? Wat kunnen we daarmee? En hoe kunnen we het financieren? Kunnen we dat financieren? Ik vind het zelf een heel sympathiek idee en ik hoop dat wij daarmee aan de gang gaan.

[...] De Brunen : Ik had nog een vraag aan de Partij voor de Dieren. U noemt hier het aanleggen van diervriendelijke oevers met uitwaadplaatsen en u hebt goed contact met waterschap begrijp ik. Mijn vraag is, is daar een financiële onderbouwing voor? Of hebt u zo'n goede band met het waterschap dat die zegt wij gaan daarin mee financieren? Mijn tweede vraag is, het terugdringen van het gifgebruik zowel bij de gemeente als bij de burgers. Hoe wilt u dat voor de burgers doen? De overheid verbiedt al heel veel zaken. Als ik nu naar een winkel ga en ik vraag een of ander middel dan wordt mij gevraagd of ik een licentie heb. Dus er zijn al heel veel middelen uit de handel. Maar u hebt ook een aantal vragen in uw motie, dus daar kom ik straks op terug.

Mevrouw Van der Horst : Ik ben blij dat u mij die vragen stelt. Ten eerste de natuurlijke oevers zijn eigenlijk goedkoper dan al die beschottingen die men maakt. Het tweede, we lopen er erg in achter omdat ik dat weet van de mensen van het waterschap. Ik ken ze niet zo goed dat ze bij mij thuis komen, maar ik ben wel door ze gebeld. En zij vroegen mij dus, hoe kan het dat Vlagtwedde daarin achter blijft? Dus vandaar dat ik dat weet. Gif terugdringen, zelf heb ik geen kinderen maar ik kan mij voorstellen dat het belangrijk is als je kinderen hebt en die spelen bij de sportvelden of in onze gemeente en je weet dat daar gif gespoten wordt of alle giffen die we al in onze gemeente gebruiken op andere manieren dat je je soms afvraagt, is dat wel gezond voor mijn kind zo laag bij de grond? Terugdringen kan heel makkelijk. Er zijn namelijk heel veel alternatieven. Je ziet bijvoorbeeld regelmatig mensen met een tank met gif op hun rug en dat inademend het onkruid weghalen. Het is heel therapeutisch om dat met de hand te doen. Maar je kunt het ook met hete lucht doen. Je kunt het zelfs wegbranden. Hoe ik dat denk te gaan doen is door de mensen te informeren. Je kunt namelijk mensen informeren door middel van flyers, folders, op de website, voorbeeld geven als gemeente, kijk wij doen het niet, wij sluiten het keurig af, zodat er geen graan blijft liggen waar bijvoorbeeld de ratjes op afkomen. Dus wij hebben daar wel goed over nagedacht.

De heer Joling : U zei net dat natuurlijke oevers goedkoper zijn dan de bestaande beschoeiingen. Alleen kan ik me voorstellen als we bestaande beschoeiingen gaan
veranderen in natuurlijke oevers dat dat dan wel geld gaat kosten. Bedoelt u dan alleen de nieuwe oevers die aangelegd worden, dat die dan ook natuurlijk ingericht worden?


Mevrouw V an der Horst : Inderdaad de oevers die nu aan het vervallen zijn. Dat zijn er veel, de vorige keer had ik allemaal foto's meegenomen waar we helaas niet aan toe zijn gekomen. Maar er worden nu behoorlijk wat oevers hersteld. Dat lees je ook steeds. Er wordt een nieuwe walkant gemaakt zodat het weer opnieuw beschot kan worden. Dat hoeft helemaal niet en dat scheelt dus een hoop geld. Ik kan me voorstellen dat als er net een hele nieuwe voor een aantal duizenden euro’s is neergezet dat je die niet meteen wegbreekt. Maar daar kun je dan uitwaadplaatsen in maken, en ook dat kost bijna niks. Er zijn ook gemeenten waar mensen vrijwillig met een paar mannen en vrouwen uitwaadplaatsen maken. Dat kan met een paar planken, dat kan met een paar stenen, dat kan heel goed geregeld worden.

[...]

Mevrouw
V an der Horst : Even terug naar een stukje hiervoor, ik wilde toen niet inbreken. Maar ik denk dat ik wel iets weet van onderwijs. De meeste scholen zijn zelfstandig geworden. In het onderwijsveld wordt het niet ervaren als een goede zet. Mensen die in dienst genomen worden, bijvoorbeeld mijn school heeft een groot bestuur, heeft 3 mensen op de personeelslijst gezet die onze school schoonmaken. Die mensen worden betrokken bij het team, hebben een prettig leven, doen hun werk graag. En als je dan denkt het kost heel veel geld, zolang die enorme managementklont zoveel meer opeet dan die paar mensen die bij ons hun werk kunnen doen maken wij ons daar geen zorgen over. Ik kan me wel voorstellen dat het bij de gemeente iets anders ligt, maar ook daar zal het onder de personele salarissen en dat soort dingen vallen. Het tweede is, ik vind het wel heel sympathiek dat mevrouw Wijnholds van de VVD de mensen wil ondersteunen die niet het geld hebben om te gaan sporten. Maar misschien is er een andere vorm zodat je niet het hele park vol hoeft te zetten of zelf zorg te dragen voor materialen, maar zorgen dat zo'n pasje voor een sportschool wat voordeliger is als je kunt aantonen dat je het zelf niet zo goed kan betalen. Het gedachtegoed van Cittaslow kun je natuurlijk zelf interpreteren. Maar als je leest op de site van Cittaslow dan staat er wel degelijk, langzaam, klein, lokaal, rust, schoon, enzovoort. In mijn optiek past daar een belastend bedrijf als een megastal niet in. Ik denk dat dat met elkaar niet strookt. Dat u de G-1000 een heel sympathiek idee vind ik heel prettig want ik denk dat we dat met elkaar moeten kunnen ondersteunen anders komt het niet van de grond. U zei, je kunt mensen stimuleren met een biologisch bedrijf, dat die makkelijke kansen krijgen, dat die goed ondersteund worden, dat ze mogelijkheden krijgen om hun bedrijf goed op te zetten waardoor je ze als het ware een voorkeursbehandeling geeft voor bedrijven die eigenlijk niet binnen onze gemeente zou moeten kunnen. Dan zegt u, er is juist ontzettend veel natuur. Ja, dat is er ook en die moeten we koesteren. En daardoor geef ik aan dat juist die megastallen daar niet in thuis horen.

[...] Mevrouw Van der Horst : Het nare van uitstoot en overlast van mest is dat die geen grenzen kennen. Dus je kunt wel zeggen, we zetten het niet in de buurt van een natuurgebied, maar het blijft niet alleen rond het gebouw van die megastal. Het komt in de grond, het komt in het water, het komt in onze lucht, en als de wind verkeerd staat waait het de andere kant op en komt het wel in onze buurt. Ik kan u een voorbeeld geven. Onze boerderij ligt met zijn kont in een natuurgebied. Zo'n 150 meter bij ons vandaan heeft iemand een mestkuil mogen maken waar ze s' nachts vanuit Brabant mest komen dumpen, en als de wind verkeerd staat kan mijn buurvrouw niet meer naar buiten. Want het is zo belastend voor haar astma, ze wordt er zo ziek van. Ik denk dan, in een gemeente die zegt we willen de natuur beschermen, we willen goed oppassen dat het allemaal schoon blijft, dan kun je deze bedrijven hier gewoon bijna niet zetten, omdat die spullen geen grenzen kennen, die komen evengoed bij ons terecht.

[...]

Mevrouw Van der Horst : Als ik goed geluisterd heb heeft u het over de afgelopen 3 a 4 jaar waarin het minder is geworden. Maar wij hebben natuurlijk niet voor niets een crisis gehad. Die heeft er bij heel veel mensen er verschrikkelijk op ingehakt. Daarbij zie je nu nog bijna dagelijks in het nieuws dat mensen daar nog van aan het herstellen zijn. Mensen gaan niet meer met vakantie. Gebruiken vakantiegeld om schulden af te lossen en dingen te herstellen die ze kwijt zijn geraakt. Ik denk dat we te vroeg oordelen om te zeggen het gaat niet goed. Misschien moeten we eerst wachten tot alles wat beter wordt en dat we dan misschien ook weer meer overnachtingen krijgen. Want de overnachtingen zijn wel vaak een behoorlijk percentage van je te besteden budget als je ergens heengaat. Een dagje uit is beter te betalen dan dat je ook nog blijft overnachten.

[...]

[MIP Uitwerking Bijenconvenant]

[...] Mevrouw Van der Horst : Vorig jaar in mijn praatje van de beschouwingen heb ik ze helemaal uitgelegd en verteld waar ik ze vandaan heb. Ik heb namelijk aan de gemeente gevraagd welke giffen gebruikt u. En deze giffen hebben ze ons gegeven. Deze giffen gebruiken wij hier binnen de gemeente. Toen zijn wij gaan uitzoeken wat doen die giffen eigenlijk met ons, niet alleen de dieren en de planten maar ook met ons. Dus dat zijn de giffen die wij gevonden hebben.


De heer Brunen : Maar waarvoor worden ze gebruikt?


Mevrouw Van der Horst : Bijvoorbeeld langs de sportvelden om onkruid weg te halen. Om algen weg te halen, om plaagdieren weg te halen. Dus voor allerlei dingen waarvoor het eigenlijk niet gebruikt hoeft te worden. Het was een hele lijst en ik heb de 3 waarvan we dachten deze zijn behoorlijk schadelijk nog genoemd. Ik weet uit mijn hoofd niet meer welke precies waarvoor waren. Maar deze giffen waren voor ons echt alarmerend.

[...]Mevrouw
V an der Horst : Ik denk zelfs dat het voor minder kan. Als u de publiciteit volgt over de bijen dan zijn er heel veel mensen bezorgd. Heel veel mensen doen al uit eigen initiatief veel met hun tuin en erf. De imkers zijn heel actief, die willen juist graag betrokken worden bij dit soort initiatieven. Er zijn ook scholen die er al mee bezig zijn dus ik denk dat als je zoiets initieert dat er verschrikkelijk veel mensen zullen participeren en willen participeren. Daarmee bespaar je kosten. Er zijn bijvoorbeeld, dat is niet in onze gemeente, 3 jonge mensen die hebben zaadbommen bedacht. Die zien eruit als een handgranaat en die geven ze als cadeautje, ook leuk voor de toeristen, je geeft het als cadeautje en die gooi je over de heg en dan komen er bloemen uit. Dus er zijn heel veel initiatieven die bijna niks kosten. Veel jonge mensen zijn er ook mee bezig maar inderdaad zoals ik noemde IVM. Ik denk dat ze erg blij zullen zijn als we contact opnemen. De imkers zullen erg actief zijn en mee willen doen. En ik denk dat je daar
mee heel veel kosten bespaard. Die € 15.000,00 is een idee, omdat ik denk dat we daar een ontzettend groot stuk mee verder komen.

[...]Mevrouw Van der Horst : U moet zich voorstellen dat er mensen zijn die als liefhebberij uitzoeken welke planten wij hier hebben in de gemeente. Ik denk dat er ongelooflijk veel geregistreerd staat van wat we hier hebben. Regelmatig krijg ik mails van mensen, weet u wel dat die en die daar groeit en dat er gemaaid wordt. Dus er zijn mensen actief in onze gemeente die daarmee bezig zijn. Ik denk dat het de moeite waard is om misschien een oproep te doen op de website, of op een andere manier er bekendheid aan te geven. Of mensen die er verstand van hebben zich willen melden om mee te werken. Het kan misschien zelfs in zo'n G-1000 project.

[....] Wethouder Luth: [...] Uitwerking van het bijenconvenant. Ook dat is op zich een sympathiek idee.[...] Er is vanmiddag weer geprobeerd om contact te leggen met de IVN. Die contacten zijn heel intensief en ik zou willen adviseren om in plaats van deze motie dat te combineren met het ecologisch bermbeheer. [...]

[...] Mevrouw Van der Horst : Ik ben blij verrast. Ik leerde u al kennen als iemand die steeds uitzoekt en kijkt wat we precies willen. Ik vind het een goed voorstel. Het lijkt mij goed, en als u dat meeneemt dan ben ik daar gerust op. Dus ik trek de motie in.

[...]

[...] Mevrouw Van der Horst : Mijn collega van Gemeentebelangen zegt dat wij zomaar zeggen dat het zomaar gebeurt. En de VVD zegt, ik ga ervan uit. De informatie over het gif en waarvoor het gebruikt wordt kwam van de gemeente. We hebben gewoon opgevraagd welke giffen gebruikt u, waar gebruikt u ze voor? En dat hebben we gewoon klip en klaar van u gekregen. Dus er is niks geheimzinnigs aan we hebben niet zomaar wat gegooid we hebben het van de gemeente zelf gekregen. Het tweede wat ik nog kwijt wil. Ik vind het ontzettend goed dat Gemeentebelangen alles controleert wat ik doe, mensen kunnen fouten maken, het moet allemaal waar zijn. Nu is alleen Wikipedia niet echt de maatstaf daarin. Dat wordt ook aangevuld door verschillende mensen en daar is nauwelijks controle op. Dan wil ik ze toch adviseren om dieper te gaan kijken naar wetenschappelijke projecten of wetenschappelijke stukken te lezen. Sommige chemische verbindingen komen namelijk in verschillende namen voor. Maar ik vind het wel heel goed dat u vinger aan de pols houdt. Dus dank u wel.

[...] Mevrouw Van der Horst : Wij zijn geen partij die met aannames aan het werk gaat. Wij willen het graag weten. En ik kan me niet voorstellen, zeker als je zelf kinderen hebt bijvoorbeeld, of als je dieren hebt of familieleden, dat je niet geïnteresseerd bent in welke giffen zijn er, worden die gebruikt, kan het anders? Volgens mij is dat heel belangrijk om te doen.

[...]

6. Jaarrekening / Jaarverslag 2014 gemeente Vlagtwedde

[...] Mevrouw Van der Horst : Ik heb twee kleine vraagjes. Op bladzijde 58 staat nagenoeg gifvrij en nuchtere keuzes. Ik wil heel graag weten wat de verbinding daarmee is. En er staat het oppervlaktewater en de grond zijn schoon. Hoe weet u dat?

[...]

7. 1e Bestuursrapportage 2015
Mevrouw Van der Horst : Ik heb drie vragen. Op pagina 3 staat, het ontzien van sociaal zwakkeren. Maar er staat geen bedrag achter. Kunt u mij uitleggen waarom daar niks staat? Op pagina 7 staat dat Ravesta zich wil vestigen en dat kost ons € 50.000,00. Buijs komt hier en er moet een fte tegenaan. Kunt u uitleggen hoe dat werkt? Het begrip duurzaamheid willen ze gaan ontwikkelen of gaan uitleggen en dat kost €25.000,00. Dat vind ik veel. Maar is er daar geen G-1000 mogelijkheid? En Cittaslow uitwerken kost € 20.000,00. Wat bedoelt u daar precies mee? Op bladzijde 21 onder het kopje bruggen en oevers staan behoorlijke bedragen. Ik kan er echter niet goed uithalen wat er overblijft van de oevers als je denkt aan wat een brug kost, zeker omdat we achterstallig onderhoud hebben. Dus mijn concrete vragen zijn. Wat is er nu precies mee gebeurd? Hoe ver bent u met die oevers en die uitwaadplaatsen? Zijn die bedragen losgekoppeld? En hoeveel zit daar dan nog voor de oevers aan vast?

[...]

Interessant voor jou

Bijdrage raadsvergadering o.a. Verklaring van geen bedenkingen melkveebedrijf Bourtangerweg (II)

Lees verder

Algemene beschouwingen juni 2015

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer