Bijdrage commis­sie­ver­ga­dering o.a. vast­stellen kwali­teits­niveau integraal beheerplan


5 april 2016

[...]



6. Vaststellen toezeggingenlijst.

[...] Mevrouw Van der Horst: Ik heb twee antwoorden gekregen. De eerste ging over de aardbevingen en uiteraard wil ik eerst danken voor een prachtig antwoord wat heel duidelijk was. Maar wij hebben natuurlijk ook onderzoek gedaan en ik wilde toch nog even reageren op dat antwoord. Want daar staat in dat de laatste redelijke aardbeving in 1997 was bij Roswinkel. En de allerlaatste zo'n beetje rond 2000 en dan rond 2005 nog wat. Er kwam ook nog een rapport Wonen en Leven van het Sociaal Planbureau en daar heeft men een aantal gebieden aangemeld. Daar staat bijvoorbeeld niet in Hoogezand-Sappemeer. Maar toen wij onderzoek deden kwamen wij een enorme lijst tegen van 2015, dus dat is niet 2005 maar 2015 en Sappemeer, Sappemeer, Sappemeer, dat is in januari geweest, dat is een 2.1.7 geweest vorig jaar en toch staat hij niet op dat gebied. Daarmee wil ik zeggen dat ook al staat het gebied er niet op dat er wel degelijk veel mensen zijn in Hoogezand-Sappemeer met enorme schade. Dus zo'n lijst is niet altijd alles zeggend. Daarbij, onze aardbevingen, bij ons in de buurt, op 30-92015, in Emmen 2003 en op 14-12 in Emmen 1.4. Dat zijn toch aardschokken waar mensen last van hebben gehad. Dan hebben we ook nog Blijham waar men wil gaan boren. Dus eigenlijk hoopte wij iets meer in het antwoord terug te vinden, maar ik geef in ieder geval deze informatie mee. Dan heeft u antwoord gegeven op HarvestaGG. Daar wil ik ook graag even op reageren. Ten eerste dank u wel dat u het zo keurig heeft uitgeschreven. Maar terugkijkend op het geheel en kijken naar een bedrag van € 20.000,00 wil ik toch graag zeggen dat het jammer is dat het allemaal zo snel moest. Dat er weinig tijd voor is genomen om beter te onderzoeken hoe het zat. Jammer ook dat het te laat of misschien niet genoeg met onze bedrijven is gesproken of dat er naar hen is geluisterd. En jammer ook dat er niet genoeg gekeken is naar de informatie die al voorradig was, die al in de publiciteit was over het bedrijf. En met name over de geuruitstoot. Die hebben wij, mijn partij heeft dat op een avond ook geroepen en er is dus niet zoveel mee gedaan. Wij betreuren dat het zo gelopen is. En we vinden € 20.000,00 behoorlijk veel geld voor iets wat helaas niet doorgegaan is. Tot zover.

[...]

7. Ingekomen stukken. 07.A.01 t/m 07.A.06

[...]Mevrouw Van der Horst: Wij hebben het natuurlijk over hetzelfde onderwerp. De Partij voor de Dieren is tegen deze uitbreiding dat zult u begrijpen. Hij staat naar onze opinie ook haaks op de mondiale landelijke tendens die toe wil naar een plantaardiger eetpatroon en minder vleesproductie. Daarbij is dit soort bedrijven enorm schadelijk voor dieren. Er is veel dierenleed. De afgelopen maanden, bijna in een jaar tijd, is de veestapel in onze gemeente met 10% gestegen. Wij vinden dat schokkend. Het grappige is de ondernemer zegt hij wil inspelen op de toekomstige consument, maar ik weet niet of u het nieuws gezien heeft, maar men heeft vraag naar biologische boeren. We komen er 500 tekort omdat er zoveel vraag is naar biologisch eten. Dat wilde ik nog even kwijt. Dank u wel.

[...]

9. Vaststellen kwaliteitsniveau integraal Beheerplan 2015-2018.

[...]Mevrouw Van der Horst: Tijdens de vorige vergadering heeft de Partij voor de Dieren natuurlijk al de nodige punten aangedragen. En zelfs zoveel vragen gesteld dat wij uitgenodigd zijn voor een gesprek met de ambtenaren die bezig zijn met dit dossier. We hebben een erg fijn gesprek gehad. Ze hebben veel tijd voor ons genomen. Er is veel verduidelijkt. Er is ook goed geluisterd naar onze ideeën en de uitleg waar wij voor staan en wat wij willen. Maar ondanks dat goede gesprek is voor ons de mening niet veranderd. Voor ons is de enige variant die acceptabel is die van duurzaam en veilig. Al was het alleen maar om het groen en de oevers dat al jaren in een slechte staat verkeerd. Waar al jaren op bezuinigd is en wederom aan het kortste end trekt.

[...]Mevrouw Van der Horst: De wethouder zegt, wie kan het niet met u eens zijn. Helaas zijn er veel mensen het niet met mij eens. Er is geen geld voor is het antwoord daar meteen achteraan. Dat heeft te maken met de manier waarop je keuzes maakt. Ook een financieel plan is een kwestie van keuzes maken. De wijze waarop mijn partij er in staat vraagt een andere manier van denken. Niet geld, niet winst, grote massale bedrijven moeten de leidraad zijn, maar lokaal, kleinschalig, en met welbevinden. Van die start uit krijg je een hele andere begroting. Wij hebben gisteren ook aan tafel met de twee ambtenaren een erg aardige discussie gehad over waarom bepaalde zware wegen in het geel staan terwijl veel groen daar niet aan toekomen. Dat heeft er mee te maken dat het zulke grote zware wegen moeten zijn omdat er zulke zware wagens over gaan en zulke grote bedrijven. Als je die dus niet wil, die enorme bedrijven en je maakt niet die enorme grote zware wegen dan heb je ook niet dat dure onderhoud. Dat zijn keuzes die je maakt. Ik wil de raad een aardige tip meegeven. Afgelopen zondagavond was er op de VPRO Tegenlicht. Dat was een erg goed programma over een paar wereldwijd grote bedrijven die de omslag aan het maken zijn om op een andere manier hun bedrijfsvoering te doen en dat heeft hiermee te maken. Dus misschien is het wel aardig om naar te kijken.

De heer Heijne: Mag ik misschien even reageren op de woorden van mevrouw Van der Horst? Ik zou dan in ieder geval haar eventjes willen mededelen dat ze kijkt naar de wekelijkse mail. Bij week 13 waarbij een aantal bedrijven en dan met name bij agendapunt 8 te kijken van de aanpassing van de Zuidveldweg, Lauderhockweg en de Veenweg. Daar wordt natuurlijk al heel wat duidelijk waar deze mensen om vragen.

Mevrouw Van der Horst: Ik denk dat u mij niet helemaal begrepen heeft. Het was een voorbeeld van een discussie die we hadden over waarom sommige dingen in het geel staan en andere dingen niet. En toen werd dus duidelijk dat die wegen zo verschrikkelijk veel geld kosten om ze te onderhouden. En als je ze niet hebt heb je die post ook niet.

De heer Heijne: Nee, maar we hebben wel de bedrijven die daar in deze omgeving op dit moment hun brood mee verdienen. En waar wij, deze gemeente zijn financiële basis heeft gelegd en nog steeds op draait. Want dat zijn de bedrijven, meestal de familiebedrijven en de akkerbouw die daar heel veel gebruik van maken. De machines worden steeds groter en dat is een probleem, maar dat is de economie. Dus zoals u zegt, u wil weer terug naar het oude boerderijtje met vijf koeien op een stal, en met paard en wagen, of een geit erachter. Die tijd is geweest.

Mevrouw Van der Horst: Ik heb het woord akkerbouw volgens mij helemaal niet in de mond gehad. Ik heb het gehad over bedrijven an sich. Ik heb ook helemaal niet gezegd dat onze bedrijven het allemaal verkeerd doen en dat die allemaal weg moeten. Ik heb alleen gezegd, dat vraagt een andere manier van denken. Het vraagt dus een manier van denken in de toekomst, hoe we dingen anders kunnen aanpakken. Dat zegt niks over wat we nu in huis hebben. Grote bedrijven die daar dus mee bezig zijn hebben ook allemaal mensen in dienst, die hebben ook grote wegen. Maar die zijn toch aan het proberen in de toekomst te kijken en het op een andere manier in te richten. Ik begrijp dat het angstig is om te denken dat het heel anders zou kunnen, maar er zijn mogelijkheden.

[...]

Interessant voor jou

De veestapel in gemeente Vlagtwedde blijft maar groeien

Lees verder

Bijdrage raadsvergadering o.a. vaststellen kwaliteitsniveau integraal beheerplan

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer