Duur­zaams­heids­visie (commis­sie­ver­ga­dering)


31 oktober 2018

Punt 9: Duurzaamheidsvisie:

Daar ligt dan eindelijk een mooi voorstel waarmee we een goede start kunnen maken! Veel onderwerpen en voorstellen gaan over zaken die de Partij voor de Dieren al jaren aankaart en onder de aandacht brengt. Goed is om te zien dat veel aanbevelingen van raadsleden tijdens bijeenkomsten zijn meegenomen. En dat het gedachtengoed van Cittaslow verbonden wordt aan de duurzaamheidopdracht.

En de ambitie die u op blz 6 van stuk 9.2 uitspreekt: De gemeente Westerwolde heeft de kan om zelf de ambitie te tonen en de uitvoering van eigen duurzame opgave in gang te zetten en daarbij niet te wachten op andere overheden! Spreekt van daadkracht en de wil om er iets moois van te maken vanuit eigen motivatie!

Mijn complimenten aan al die mensen die hier zo hard aan gewerkt hebben! Omdat ik graag meedenkt heb ik nog enkele opmerkingen/vragen te beginnen op:

9.2 blz 7 : de laatste zin dat we het samen doen../ samen bereiken we meer en de gemeente daarin een voorbeeld is.

Blz 8: daar ontbreekt de ecologische kringloop..had ik al eerder aangedragen maar misschien is deze over het hoofd gezien..speelt namelijk een cruciale rol in duurzaamheid.

Zelfde alinea: ecosystemen.. mijn partij hoopt dat daarmee de kijk op bomen, vooral oude die belangrijke ecosystemen vormen, daarmee verandert; dat deze meer gekoesterd behouden gaan worden door een bomenplan dat uitgaat van de bescherming van bomen ipv onderhoud en veiligheid.

Dan staan er wat begrippen als: daar waar mogelijk, indien mogelijk, moet wel (economisch) haalbaar zijn, en frequent het woord moeten: maar we willen toch ook zo een gemeente zijn en zoeken naar oplossing om de plannen die we ontwikkelen mogelijk te maken, betaalbaar te maken?

Tot slot staat er bewoners informeren, betrekken..ik hoop van harte dat dat gaat gebeuren want tot nu toe zijn we daar niet zo goed in gebleken en je hebt onze inwoners nodig om deze plannen tot een goed einde te brengen.

9.3​ 1.3: blz 6 gaat over leges zonnepark: hoe staat het ermee?, veel in het nieuws: fabriek zonnepanelen van de baan, ellende met grondspeculaties.

 Blz 6 onderaan 2500u projecten? Hoe komt u tot die schatting?

 Blz8 over plaatsen voor zonnepanelen mis ik industrieterreinen sloot en wegkanten, gebruik v bouwmethoden als ribbels

 Blz 8 fondsen particulieren? Lening pur sang? Hulp gemeente?

 Projecten en monitoring niet te snel afstaan maar eerst in huis dus ook bevolking raadplegen voor expertise (goedkoper?)

 Ook inkoop van voedsel zoals u al beschrijft in het stuk van 9.2 door lokaalte produceren en daar af te nemen gemeente huizen,scholen, zorghuizen, bijeenkomsten..zou de norm moeten worden. (voorbeeld) buurtmoestuinen, lokale markten, schooltuinen, zorgtuinen etc (lokale stoffen ecologische kringloop, bewustwording v voedsel/duurzaamheid en betrokkenheid

 Blz 9 licht aanaangegeven ..minder invloed: kennis/informeren/ vergroenen buurten...juist enorm veel invloed! Of vele vlakken

 Blz 9 onderaan gaat over buurtbewoners feitelijk over bouwen en wonen maar er is zoveel meer: natuurlijke/groene woonomgeving, expertise, bomenplan..belang van bomen en groen(co2 vasthouders) snoeien ipv kappen, hulp bij snoeien door stagiaires, leerlingen, zoals brief buurtbewoner kappen oude eik vanwege eikeltjes en blad! IVN-leden(actief natuurbehoud studenten of liefhebbers) boomridders..achterban....maatjes.

 In 9.2 mooi stuk over de agrarische sector...nu niet meegenomen waarom niet? Deel past hier naadloos in..veel wordt al gedaan door agrariers..samen optrekken wederzijds begrip

 Blz 11 voedselketen...juist betrokkenheid - burgers/scholieren/ouderen/natuur en milieuorg.

 Blz 12..automaatje...misschien niet op doelstellingen voor deze mensen zelf enorme invloed

 Blz 14 externen...ook uit gemeente zelf?

Visie duurzaamheid tot slot tips:

 Zou aanbevelen in te gaan op terughoudendheid in consumptie.

 Te komen tot een totaalvisie tav natuur, respect voor flora en fauna en milieu. Lichtvervuiling, geluid, geuroverlast.

 Niet genoemd zijn Kringloop en ruilwinkel, hergebruik huishoudelijke zaken en kleding. Repaircafe? Hergebruik van bouwmateriaal.

 Niet genoemd Houtstook, pelletkachel etc. Ivm CO2 uitstoot?

 Vaak vermeld in gesprek gaan, hoe wordt dit ingevuld? Ia daar een tijdspad voor zoals welke zaken op welke termijn?

 Lastig dat het over alle portefeuilles verspreid is, wie is eindverantwoordelijk?

 Wees zorgvuldig bij zonne en windenergie zodat we een goede balans krijgen tussen de invloed van ondernemers en agrariërs en die van de inwoner.

 Nog wat meer uitwerking tav Verantwoordelijkheid bedrijven ook m.b.t. de leefomgeving,

 Gemeentelijke organisatie voortouw in gebruik van goederen en diensten uit de eigen omgeving, b.v. catering met lokale producten etc.

Interessant voor jou

Bijdrage raadsvergadering, o.a. wijze beantwoording vragen, uitbreiding veehouderij

Lees verder

Burgerparticipatie (Weddebergen)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer