Gemeente Wester­wolde straks buitenspel door wijziging ODG?


25 januari 2018

Volgens de Partij voor de Dieren Westerwolde kan een kleine wijziging in de gemeenschappelijke regeling ODG (Omgevingsdienst Groningen) grote gevolgen hebben voor de 20 afzonderlijke gemeenten, waaronder de gemeente Westerwolde.

Nu heeft elke gemeente zeggenschap, een voorstel wordt pas aangenomen wanneer daar unaniem vóór wordt gestemd. Deze unanimiteit willen ze omzetten naar een situatie waarbij een 2/3 meerderheid voldoende is om het besluit erdoor te krijgen.

Uiteraard levert dit een meer werkbare situatie op. Er is volgens de Partij voor de Dieren Westerwolde echter een grote kanttekening.

”Het kan niet zo zijn dat als de raad van Westerwolde bijvoorbeeld geen toestemming zou geven voor een wijziging, dit raadsbesluit van Westerwolde overruled kan worden door een twee derde meerderheid van andere gemeenteraden. De raad is het hoogste orgaan binnen de gemeente en een besluit van dit orgaan ter zijde te stellen met een twee derde meerderheid van door andere gemeenteraden genomen besluit is een aantasting van de autonomie van een gemeenteraad."; aldus Edith van der Horst tijdens de Commissievergadering van woensdag 24 januari j.l.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief