Partij voor de Dieren verzet zich tegen kap bomenrij Wolling­hui­zerweg


12 september 2014

VLAGTWEDDE – Edith van der Horst, Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Vlagtwedde, gaat vragen stellen over de kap van alle bomen aan de Oostelijke zijde van de Wollinghuizerweg te Vlagtwedde. De bomen moeten volgens het college van Vlagtwedde gekapt worden omdat ze onveilig zouden zijn. Een zestal van deze bomen hebben een trekproef niet overleefd. De andere bomen zouden echter door flink te snoeien gered kunnen worden.

In de zomer kwam het nieuws naar buiten dat er wellicht 66 bomen zouden worden gekapt, bij navraag door Van der Horst bij de gemeente bleek het te gaan om een 6-tal bomen dat een zware storm niet zou overleven en daarmee de veiligheid van burgers in gevaar zouden brengen. De gemeente heeft het bedrijf “ Stedelijk groen “ opdracht gegeven uit te zoeken welke bomen instabiel zijn en te adviseren over de te nemen maatregelen om de veiligheid van burgers weer te garanderen. De kosten van het hele project zou natuurlijk verhaald kunnen worden op de aannemer die verantwoordelijk is voor de hele situatie.

Stedelijk Groen heeft een rapport geschreven met daarin het advies de 6 bomen die de trekproef niet overleefden te kappen en de andere bomen te snoeien zodat deze niet alleen van het gewicht van de zware kroon worden verlost maar ook hun energie kunnen steken in het opnieuw aanmaken en versterken van wortels om zodoende geen gevaar meer te vormen voor de omwonenden en andere burgers. Toch kiest het college volgens Edith van der Horst er voor tijdens het overleg met bewoners uit te gaan van de optie alle bomen, ook alle gezonde in de Oostelijke rij, voor 1 november te vellen omdat het onderhoud te hoge kosten met zich mee zouden brengen.

In een gemeente waar men kiest voor duurzaamheid, dierenwelzijn, zorg voor natuur en milieu, die zich recentelijk de trotse deelnemer aan Cittaslow kan noemen, past deze handelswijze niet! De Partij voor de Dieren zegt bij monde van haar fractievoorzitter dat zij zich volstrekt niet kan vinden in deze manier van vernieling van natuur.

Van der Horst: “Bomen zijn een belangrijke bron voor schone lucht, zorgen voor broed en schuilplaatsen voor veel diersoorten en het duurt jaren voor nieuwe bomen volwaardig deze taken in de natuur kunnen vervullen.”

De Partij voor de Dieren zal daarom schriftelijke vragen stellen en nadrukkelijk op het alternatief van snoei en herstel aandringen. De 6 verwijderde bomen kunnen volgens Van der Horst vervangen worden door wat oudere exemplaren voor de esthetisch kant van de noodzakelijke kap. De Partij voor de Dieren zal zich inzetten om dit korte termijn denken en het ondergeschikt maken van natuur aan financiën te voorkomen en de gemeente helpen herinneren aan haar streven naar duurzaamheid.

Gerelateerd nieuws

Videoboodschap aan Dijksma om motie Ouwehand uit te voeren

Op 9 september is bij Ter Apel door Milieudefensie Zuid Oost Groningen een videoboodschap opgenomen voor Sharon Dijksma, staa...

Lees verder

Jaarverslag Partij voor de Dieren Vlagtwedde

Om een indruk te krijgen van wat de Partij voor de Dieren in Vlagtwedde, zowel voor als tijdens als na de verkiezingen van af...

Lees verder