Video­bood­schap aan Dijksma om motie Ouwehand uit te voeren


10 september 2014

Op 9 september is bij Ter Apel door Milieudefensie Zuid Oost Groningen een videoboodschap opgenomen voor Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken. De Partij voor de Dieren afdeling Groningen heeft zich aangesloten bij dit initiatief waarin wordt opgeroepen tot het uitvoeren van de motie Ouwehand van maart 2014. In deze motie, die met een meerderheid is aangenomen in de Tweede Kamer, ging het om een nationaal verbod op het gebruik van supergiffen; bestrijdingsmiddelen die neonicotinoïden bevatten en veel gebruikt worden in de landbouw en door particulieren. Het kabinet liet echter per brief weten de wens van de Kamer naast zich neer te leggen.

In juli 2014 verscheen in Nature een zorgwekkende studie van de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek Nederland waarin wordt aangetoond wat biologen al langer vermoeden: neonicotinoïden zijn niet alleen gevaarlijk voor bijen, maar bedreigen ook andere diersoorten in het ecosysteem. Insectenetende vogels zoals spreeuwen en zwaluwen blijken te verdwijnen uit gebieden waar veel imidacloprid in het oppervlaktewater wordt aangetroffen.

De videoboodschap werd bij de Ruiten Aa opgenomen. Met de videoboodschap wordt een brief meegestuurd aan Sharon Dijksma waarin onder andere het volgende is te lezen: “Niet ver hiervandaan ligt Klazienaveen. Uit onderzoek van waterschap Hunze en Aa's bleek het water rond de glastuinbouwgebieden vervuild te zijn met neonicotinoïden. Imidacloprid is een veel gebruikt neonicotinoïde. Het zwaar giftige Imidacloprid werd daar zeer ver boven de norm in het oppervlaktewater aangetroffen. Via het riviertje De Runde stroomt dit giftige water onze regio binnen en bereikt het uiteindelijk in verdunde vorm de Ruiten Aa. De Ruiten Aa loopt dwars door Westerwolde, onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland.”

In de videoboodschap komt Gerard Kuipers aan het woord, waterschapsbestuurder namens de Partij voor de Dieren bij Hunze en Aa’s. Gerard wijst op de risico's van de supergiffen voor bijen en vogels. Hij geeft aan dat het waterschap imidacloprid inderdaad in het water aantreft, maar dat de regering aan zet is om deze supergiffen te verbieden. Zoals de motie Ouwehand ook al voorstelt. Verder is een aantal leden van de Partij voor de Dieren te zien met tekstbordjes die tonen waarom het belangrijk is dat er een verbod komt op de supergiffen in de landbouw.

De videoboodschap is hier te zien: http://westerwoldegroen.nl/?p=1192

* tekst in zijn geheel overgenomen van de website van de afdeling Groningen: www.groningen.partijvoordedieren.nl

Gerelateerd nieuws

Brief aan burgers n.a.v. bomenkap Wollinghuizerweg

Beste [.......] N.a.v. alle mails die ik ontvangen heb over de op stapelstaande bomenkap aan de Wollinghuizenweg ben ik, zoa...

Lees verder

Partij voor de Dieren verzet zich tegen kap bomenrij Wollinghuizerweg

VLAGTWEDDE – Edith van der Horst, Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Vlagtwedde, gaat vragen stellen over d...

Lees verder