Pers­be­richt: geen mega-varkensstal in EHS gebied


11 januari 2015

De PvdD gaat, dinsdag 13 januari, het debat aan over de verklaring van geen bedenkingen in de gemeenteraad van Vlagtwedde. Als de raad instemt met het toelaten van megastallen door deze vergunning te verlenen, staat immers de deur voor nieuwe megastallen in onze gemeente wagenwijd open. De Partij is benieuwd naar het standpunt van B&W ten aanzien van de maatschappelijke weerstand tegen de intensieve veehouderij en het waarborgen van het dierenwelzijn bij dergelijke grote bedrijven, zeker in het kader van de recentelijke aansluiting van de gemeente bij Cittaslow.

De Partij voor de Dieren in Vlagtwedde maakt maakt zich grote zorgen en zal dat in de aankomende vergadering ook kenbaar maken. Zoals het zich nu laat zien wordt er een mogelijkheid geschapen voor het toestaan van een uitbreiding tot een mega-varkensstal.

Niet alleen is dat in strijd met het provinciale beleid voor intensieve veehouderijen maar ook uit oogpunt van dierenwelzijn, toenemende stank- en geluidoverlast en de risico's voor de volksgezondheid is een dergelijke uitbreiding onaanvaardbaar, stelt de Partij voor de Dieren.

Het opsluiten in megastallen, zonder bewegingsruimte, frisse lucht, daglicht of gelegenheid tot natuurlijk gedrag, maakt dieren, in deze ongezonde en psychisch schadelijke omgeving, vatbaar voor ziektes. De Nederlandse vee-industrie is daardoor een ideale kraamkamer geworden voor dierziekten die kunnen worden over gedragen op de mens; iets wat ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderschrijft. Daar komt bij dat de veehouderij wereldwijd 18 procent van de totale CO2-uitstoot voor haar rekening neemt en dat is meer dan verkeer en vervoer samen.



Edith van der Horst

Partij voor de Dieren Vlagtwedde

Gerelateerd nieuws

Interview Edith v.d. Horst (radio Westerwolde) over bomenkap Wollinghuizerweg

Om het interview te beluisteren klik op de volgende link. Het interview begint ongeveer op 19:33 min. http://gemist.radiowe...

Lees verder

Actie tegen uitbreiding varkensstal in gemeente Vlagtwedde op 27 januari

Op dinsdagavond 27 januari werd in de gemeenteraad van Vlagtwedde besloten om in te stemmen met de uitbreiding van een varken...

Lees verder