Speech Edith van der Horst tijdens Algemene Beschou­wingen dinsdag 24 juni 2014


24 juni 2014

Geachte leden van de raad, burgemeester, college, aanwezige pers, alle aanwezigen hier en luisteraars thuis. Vandaag de eerste algemene beschouwingen voor de partij voor de dieren in Vlagtwedde; een mooi moment dat ik graag met u wil delen door onder de aandacht te brengen waar onze partij voo...r staat en wat onze doelen zijn.

Onze kernthema’s zijn dierenwelzijn, natuur en milieu. De 4 belangrijke waarden, die de lat vormen waarlangs de Partij voor de dieren alle onderwerpen in onze maatschappij legt zijn: duurzaamheid, persoonlijke vrijheid, persoonlijke verantwoordelijkheid en mededogen. En die waarden zijn dan ook voor ons het uitgangspunt voor deze algemene beschouwingen

De gemeente Vlagtwedde heeft milieu, cultuur en natuur hoog op de agenda staan en sinds kort ook dierenwelzijn. In zo’n gemeente past geen dierenleed, geen vervuiling, gif of gevaren voor de volksgezondheid en dus geen ook geen megastal/intensieve veehouderij/veeindustrie maar kiest men voor schoon water, schone lucht, gezonde voeding, kleinschalige biologische landbouw, gestoeld op ecologische kringloop waarbij dieren op verantwoordelijke wijze gehouden worden; koeien in beperkte aantallen, die weide krijgen, lokale producten de norm zijn, met een verantwoordelijk maaibeleid waarin rekening wordt gehouden dmv grasranden met onze bijen, het broedseizoen en schuilende jonge dieren.

Bij een verantwoorde manier van omgaan met, zorg dragen voor alle levende wezens die met ons deze planeet delen hoort ook het bewust zijn van de wijze waarop wij met dieren om gaan; zo is het gebruiken, misbruiken van dieren voor ons plezier niet meer van deze tijd. Vele onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen hoeveel leed wij bewust dan wel onbewust veroorzaken bij wilde dieren in het circus, wij zullen dan ook vanavond een motie indienen over dit onderwerp.

Onze gemeente wil zich ontwikkelen in de visie van Cittaslow en daar passen natuurlijke oevers bij die het niet alleen mogelijk maken dieren en kinderen die te water raken een uitweg bieden, maar die er ook voor zorgen dat er een uitbreiding of terugkeer van flora en fauna ontstaat. Daarbij zal het gebruik van giffen tot een minimum beperkt moeten worden door alternatieven te gebruiken die ons en onze planten en dieren beschermen.

In onze gemeente wordt gif gebruikt voor het bestrijden van de bruine rat en muizen. Buiten de schadelijkheid voor de volksgezondheid, het niet specifiek zijn van deze stoffen waardoor veel andere dieren en planten ook sterven en het enorme dierenleed biedt deze methode geen oplossing. In het dagblad van het noorden van 2011 stond hier al een artikel nav een onderzoek van de universiteit v Wageningen over alle consequenties van het gebruik van gif voor flora, fauna en de volksgezondheid . Onze partij staat een preventief beleid voor dat de oorzaak aanpakt en niet de symptomen en daarbij het risico voor accumulatie =ophoping van giffen in plant, dier EN mens of resistentie wegneemt.

De gemeente heeft een belangrijke taak in het realiseren van een duurzame en solidaire samenleving waar mededogen het uitgangspunt vormt. De Partij voor de dieren vindt het belangrijk dat zorg voor ouderen, mensen met een beperking en kinderen, in eigen omgeving kan plaatsvinden. Dit stimuleert de sociale samenhang en gaat eenzaamheid tegen. Aandacht voor gezonder eten en meer beweging kan helpen om ziekte en ongemak voorkomen en draagt zo bij tot het terugdringen van de zorgkosten.

In de huidige tijd van crisis en banenverlies komt men steeds meer tot inzicht dat lokaal een sleutelwoord is. In de zorg zijn veel ogenschijnlijk onbelangrijke zaken verloren geraakt die vaak voor de mensen die het aangaan van groot belang zijn. In dit kader noem ik: een praatje maken, spelletje doen, wandelen, een boodschap doen of iets repareren. Deze taken zouden heel goed vervuld kunnen worden door burgers in onze gemeente die wat verder afstaan van de arbeidsmarkt. In dat beleid valt ook het aanleggen van moestuinen en het opzetten van repaircafe’s waar ouderen actief aan deel kunnen nemen.

Onze prachtige gemeente Vlagtwedde is een gemeente die een goede koers vaart, waar veel zaken prima geregeld zijn. De partij voor de dieren zal zich de komende vier jaar inzetten om alle schoonheid die we hier hebben te behouden en constructief mee te bouwen aan verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, milieu, natuur, zorg en gelijke kansen voor iedereen. Dank u wel.

Gerelateerd nieuws

Gemeente Westerwolde officieel Cittaslow-gemeente

De Partij voor de Dieren is enorm blij dat de 'toekomstige' gemeente Westerwolde (Vlagtwedde & Bellingwedde) het ...

Lees verder

Demonstratie tegen schaliegas Vlagtwedde: Vlagtwedde schaliegasvrij!

Milieudefensie Zuid Oost Groningen organiseerde op 24 juni ’s avonds een demonstratie bij het gemeentehuis van Vlagtwed...

Lees verder