Visie van op de herin­deling - het samengaan van Vlagt­wedde en Belling­wedde


26 oktober 2015

Visie van de Partij voor de Dieren op de herindeling/het samen gaan van Vlagtwedde en Bellingwedde.

De Partij voor de dieren ondersteunt het samen gaan van onze gemeente Vlagtwedde met de gemeente Belllingwedde. Wij zijn blij dat uit deze verbinding een overzichtelijke gemeente ontstaat. Relatief klein als het gaat om inwoneraantal, maar qua grondoppervlakte wordt het een grote gemeente.

Ervaring heeft geleerd dat schaalvergroting al snel resulteert in een grotere afstand van de inwoners tot de gemeentelijke diensten en tegelijkertijd de betrokkenheid bij het reilen en zeilen van de gemeente verkleint. De schaal van Westerwolde is echter acceptabel en biedt ook voldoende basis om een bestuurskrachtige gemeente te zijn.

Wat voor de Partij voor de Dieren van belang is, is dat er draagvlak vanuit de bevolking voor deze herindeling is. Daar komt bij dat het karakter als plattelandsgemeente behouden blijft en de zorg voor belangrijke landschappelijke en natuurhistorische elementen gewaarborgd is door de gemeenschappelijke cultuurhistorische achtergrond van beide gemeenten.

De nieuwe gemeente zal ook in groter verband, in de samenwerking met omliggende gemeenten, een duidelijke en zelfverzekerde rol moeten spelen. Door deze keus te maken kiezen wij als raden voor de menselijke maat, met bestuur en faciliteiten dicht bij de burgers.

Zowel de gemeente Vlagtwedde als de gemeente Bellingwedde staan voor de principes van Cittaslow, als: duurzaamheid, kleinschaligheid, kleine exclusieve landbouw, aandacht voor dierenwelzijn, behoud van cultureel erfgoed en recreatie waarin de natuur een belangrijke rol speelt. Wij hopen dan ook dat deze principes in de nieuwe gemeente Westerwolde een nog sterkere positie krijgen en waar nodig snel meer gestalte zullen krijgen binnen het gemeentelijk beleid. De Partij voor de Dieren zal zich daar in ieder geval voor inzetten!

Edith van der Horst

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Gerelateerd nieuws

Edith Van der Horst spreekt haar bezorgdheid uit over het kankerverwekkende Glyfosaat

Tijdens de commissievergadering van 13 oktober j.l. spreekt Edith van der Horst haar bezorgdheid uit over het (waarschijnlijk...

Lees verder

Gemeenteraadsvergadering 27 oktober oa. Motie TTIP ingediend en verworpen

De Partij voor de Dieren heeft herhaaldeijk gevraagd om de risico's te onderzoeken van aardbevingen in Vlagtwedde: in de verg...

Lees verder