Schrif­te­lijke vragen gericht aan het college over bomenkap


Indiendatum: apr. 2018

Geacht college,

Al enige maanden bereiken ons berichten van bezorgde inwoners over de grootschalige bomenkap binnen onze gemeente. Voor de Partij voor de Dieren is niet duidelijk wat het beleid nu is, waarom bomen worden gekapt, of er vergunningen zijn afgegeven en zo,ja aan wie en waarvoor. Daarbij bevinden we ons in een ontwikkelfase van de nieuwe raad die ons dwingt aandacht te besteden aan allerlei nota’s , regelingen en verordeningen in het kader van de harmonisatie. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen en bekruipt het gevoel dat deze kap niet de nodige aandacht krijgt met alle gevolgen van dien.

Vragen:

  1. Bent u op de hoogte van de grootschalige kap van bomen? Zo j,a wat heeft u daar tot nu toe op ondernomen? Zo niet, wat gaat u daar op ondernemen?
  2. Bent u op de hoogte van de schade die dit mogelijk toe brengt aan flora en fauna? Zo ja, wat gaat u hierop ondernemen? Zo niet, wat gaat u daaraan doen?
  3. Weet u waar het om het zogenaamde “verdunnen”, onderhoud of ongebreidelde kap gaat? Zo ja, dan ontvangt de Partij voor de Dieren daar graag een overzicht van. Zo niet, wat gaat u daarop ondernemen?
  4. Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat er zo snel mogelijk een bomenplan moet komen om misstanden tegen te gaan, dan wel te voorkomen? Zo ja, wanneer denkt u daar mee aan de slag te gaan? Zo niet, waarom niet?
  5. Ook particulieren krijgen, zo lijkt het, erg makkelijk een kapvergunning bij grote bomen waar toch vaak een verplichting tot heraanplant bij hoort. Hoe zit het met de controle op deze verplichting en 'handhaving' bij het in gebreke blijven daarvan?

Op mijn vragen over de kap bij Camping Wedderbergen gaf u als antwoord dat voor deze kap, die gestart is voor de vergunning was afgegeven, alsnog de vergunning af te geven zodat deze gelegaliseerd wordt. Is dit dan wat u bedoelde toen u aangaf dat uitstappen uit het DGO u de gelegenheid gaf sneller aan burgers een vergunning te kunnen verlenen; en wordt dit dan uw beleid?

Bent u niet bang dat u daarmee een precedent schept doordat mensen zullen denken dat het loont vast te beginnen met kappen om alsnog een vergunning te krijgen ipv te wachten op de vergunning met de kans dat deze geweigerd wordt?

Aan de Harpelerweg is in februari de enige wilde appel uit deze omgeving door de gemeente vernietigd. Een zeer zeldzaam soort die volgens de verspreidingsatlas nog maar op zes plaatsen in Nederland te vinden was. Overweegt de gemeente heraanplanten indien er geen goede verklaring voor is voor deze vernietiging daarover spijt te betuigen?

Er was een Digitale bomenkaart in Bellingwedde, is die er nog? Zo ja, dan zou ik die graag van u ontvangen.

Voorbeelden van de gebieden waar flink gekapt is waarvan, in ieder geval voor de Partij voor de Dieren, niet duidelijk is of er een vergunning is afgegeven, wat de reden was voor de kap en of er herplant zal worden :

Camping Wedderbergen (begin april )

Engbert Drenthbos/Pastorielaan

Bij de jeugdsoos grens Bellingwolde en Vriescheloo

Bij het fietspad Bruine Vuurvlinder bij Bourtange is rigorous gekapt in een bomenwal (zie foto’s)

Bomen langs wegen, paden en boomwallen worden erg hoog opgekroond. Veel hoger dan nodig. Het resultaat is dat het landschap steeds kaler wordt. Ook struiken worden rigoreus weggesnoeid. Daarmee is de verbindig van boom-, struik- en kruidlaag verbroken. Ten nadele van vogels, insecten en de schoonheid van het landschap.

Met vriendelijke groet,

Edith van der Horst,

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen gericht aan het college over parkeerverbod Voorstraat Oudeschans.

Lees verder

Vragen hoorcommissie en uitbreiding melkveehouderij Blijham

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer