Algemene beschou­wingen


21 juni 2016

Partij voor Dieren houdt vast aan haar idealen.

PvdD kan terug kijken op een bewogen jaar waarin met argumenten een bewustwordingsproces in gang gezet is bij politiek en burgers. We zijn natuurlijk nog lang niet tevreden maar ondanks dat we een kleine fractie zijn is ons, voor velen, andere geluid, een substatieel onderdeel van de gemeentelijke politiek geworden. Er is nog veel werk te verzetten, zo hebben er het afgelopen jaar weer diverse uitbreidingen en vestigingen van veebedrijven plaatsgevonden binnen onze gemeente terwijl zowel landelijk als mondiaal allang stappen worden genomen om de veeindustrie en het gifgebruik in de landbouw ingrijpend te veranderen; uitonderzoek blijkt iedere wereldburger gif in het lichaam te hebben en uit een ludiek experiment bleken de Europarlementariers daar niet buiten te vallen.

Men wil af van de grootschalige landbouw met zn monoculturen die het landschap, biodiversiteit en onze Pingo-ruines aantast en de veeindustire met zn dierenleed die natuur, bodem, lucht en de volksgezondheid bedreigen. Zo wil staatsecretaris Martijn van Dam flink snoeien in de vaste inkomenssteun, lees miljoenen europese subsidies, voor melkveehouders,akkerbouwers en vleeskalvenhouders en de omschakeling naar biologische landbouw vergemakelijken door het opzetten van een borgstellingsfonds dat volgend jaar ingaat. Dit fonds maakt het voor boeren makkelijker een lening te krijgen om zo de overgangsperiode naar biologische landbouw mogelijk te maken. Daarmee voert van Dam de motie uit van D,66 en de Partij voor de Dieren. Waren het vorig jaar nog 136 agrariers, dit jaar hebben zich al 108 agrariers in het eerste kwartaal van dit jaar gemeld voor deze omschakeling! Daarnaast wil van Dam dat boeren een toeslag kunnen verdienen door zich toe te leggen op maatschappelijke diensten die voor ons allemaal van waarde zijn zoals: weidevogels en kruidenrijke graslanden. Deze ontwikkelingen zouden we terug moeten zien binnen onze gemeente die het oa moet hebben van haar schoonheid, natuur, milieu en toerisme; een gemeente die zich heeft aangesloten bij het gedachtengoed van Cittaslow.

Er is nog niet veel inhoud gegeven aan het keurmerk Cittaslow maar gekozen voor meer ipv minder dieren, mest en uitstoot, terwijl de gemeente nog steeds geen geurbeleid heeft of monitoort op water, lucht en bodem. Ondanks het advies van de GGD, bij elke nieuwe vestiging of uitbreiding een MER te doen heeft het college dit tot nu toe niet nodig gevonden om over het inpassen van bedrijven, silo’s en mestbakken in het landschap, maar te zwijgen. Gelukkig zijn er verschillende prachtige burgerinitiatieven opgezet of in ontwikkeling die volledig andere waarden als uitgangspunt hebben, wij zullen ten behoeve van éen van die initiatieven een MIP indienen.

Ook ten aanzien van het afvalbeleid bevindt onze gemeente zich in de achterhoede met haar 62 ste plaats op de lijst van 69 vergelijkbare gemeenten. Met de alternatieven waarmee PvdD op dit gebied gekomen is, zoals het voorstel ipv, weer een nieuwe container, van plastic, voor het inzamelen plastics, een brengstation in elke kern te creeeren, waar men alle vormen van te recylcelen materialen gratis kan inleveren, is weinig gedaan.

In het nieuwe plan OOR worden oevers en publiek groen wederom gezien als sluitpost. Men kiest voor kappen ipv snoeien, voor verwijderen zonder herplanten en/of vernieuwen. Dat is op zn minst een bijzondere keuze te noemen voor een gemeente die het van haar natuur moet hebben.

Afgelopen jaar heeft het college vaak verantwoordelijkheden afgeschoven waar het zou gaan om landelijk, provinciaal of europees beleid. Het zou het college sieren initiatieven te ontwikkelen en te zoeken naar mogelijkheden ipv van beperkingen en onmogelijkheden. Een vreemde contradictie in dit verband is het het toestaan van een circus met wilde dieren, in Ter Apel, terwijl er vanaf 2015 een landelijke wet is ingegaan die het circussen verbiedt op te treden met wilde dieren en/of hen te vervoeren.

Afgelopen jaar is de PvdD gekomen met verschillende initiatieven en moties zoals: de Ja-Ja-sticker, TTIP, de aanvulling mensen met een smalle beurs te ondersteuenen bij onvoorziene kosten voor huisdieren, in het kader van bijzondere bijstand, een motie om het gif binnen onze gemeente te reduceren, het initiëren van een expertiese avond waarop de raad geinformeerd werd over zoveel mogelijk facetten van de veeindustrie. Helaas bleek daar vaak, binnen de raad en het college weinig animo voor. Ook wat betreft de burgerinitiatieven kan het wat de PvdD betreft nog een stuk beter; burgers worden te weinig geinformeerd over de mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld: eigen woonomgeving, publiek groen, veiligheid, het organiseren van activiteiten die locale producten promoten en energie.

Door enkele partijen binnen de gemeente raad en het college wordt Vlagtwedde gezien als een agrarische gemeente, daarmee wordt het begrip agrarische sector als een van de economische pijlers van onze gemeente, verward met het soort gemeente dat men wil zijn. Het gevolg daarvan is dat alles ondergeschikt gemaakt wordt aan deze sector, zoals: bomen, wegen, natuur, bestemmingsplannen, volksgezondheid, schone lucht, water en bodem, veiligheid en landschap en wordt voortdurend de verkeersituatie aangepast aan de behoefte van het zware land,- en vrachtverkeer in plaats van aan de veiligheid voor burgers. Maar Vlagtwedde is veel meer dan dat! De minstens zo belangrijke sector toerisme wordt daardoor te kort gedaan. Daarbij wil onze gemeente zorg dragen voor een aantrekkelijke woonomgeving zodat mensen hier willen komen en blijven wonen. In dat licht gezien is het in de ogen van de Partij voor de Dieren dan ook een slechte zaak dat enige maanden geleden er een lijst is geformuleerd die het college Carte Blanche geeft bij belangrijke beslissingen die onsinziens door de raad zouden moeten worden overwogen, onderzocht en beoordeeld; met deze lijst wordt in onze ogen het democratisch proces ondergraven en het draagvlak van de inwoners verkleind

De Partij voor de Dieren heeft een positieve grondhouding ten aanzien van de herindeling, het samen gaan met gemeente Bellingwedde tot gemeente Westerwolde, een gemeente die naadloos aansluit wat betreft natuur en landschap, kleinschaligheid en potentie, een gemeente die op bepaalde beleidsterreinen op ons voorloopt zoals in het geval van ons afval. PvdD is een partij die bij uitstek geschikt is om de belangen van een dergelijke gemeente te behartige. Wij kijken er dan ook naar uit om ook in de nieuwe gemeente Westewolde onze bijdrage te kunnen leveren door onze idealen te verwezelijken. De Partij voor de Dieren hoopt dan ook dat, met de nieuwe gemeente in aantocht, het college en de raad niet achterover zullen leunen in afwachting hiervan door zaken voor zich uit te schuiven of uit te stellen maar actief beleid blijven voeren ten aanzien van belangrijke onderwerpen die nu in onze gemeente spelen.

De Partij voor de Dieren vindt dat er een einde moet komen aan de bio-industrie, het daarin veroorzaakte dierenleed en de bedreiging daarvan voor mens, natuur en milieu.

Interessant voor jou

Bijdrage raadsvergadering o.a. presentatie plannen Rineke Dijkinga, algemene beschouwingen

Lees verder

Bijdrage raadsvergadering o.a. klachtenprocedure, kapverordening, huisvestingsplan RSG Ter Apel

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer