Dele­ga­tie­be­sluit Wester­wolde


29 mei 2019

De Partij voor de Dieren was de enige partij (!!) die tegen het Voorstel delegatiebesluit stemde. Lees hier waarom:


Milieubeheer

Voorgesteld wordt om de uitvoeringshandelingen behorende bij de milieueffectrapportage te delegeren aan het college. Onder de voorwaarde dat de raad de richtlijnen voor de M.E.R. vaststelt.

De raad beslist over het al dan niet nemen van het M.E.R. plichtige besluit en op basis van het voorgeschreven evaluatieonderzoek naar de gevolgen van de ondernomen activiteit, over eventueel te treffen maatregelen.

Bijdrage van Edith van der Horst in de raad:

[...]

  • In mijn optiek is de bijdrage/inbreng van de raad al erg beperkt
  • De raad heeft maar een paar instrumenten die naar mijn mening onvoldoende worden benut
  • Om dan een dergelijke delegatie te doen lijkt mij zeer onverstandig en alleen al dit punt maakt dat ik tegen dit voorstel zal stemmen
  • Afgelopen 6 jaar is er geen enkel verzoek om een MER gehonoreerd
  • Gaat om belangrijke zaken als volksgezondheid ihkv van bijvoorbeeld megastallen
  • Ook ben ik ook erg benieuwd naar hoe mijn mederaadsleden dit zien en zou dus graag een reactie krijgen hierop. [...]


Exploitatieplannen

De Wet ruimtelijke ordening (WRO) kent sinds 1 juli 2008 de verplichting dat de gemeenteraad gelijktijdig met de vaststelling van een bestemmingsplan, ook een exploitatieplan vaststelt. In een exploitatieplan wordt geregeld hoe de overheid de kosten, die gemoeid gaan met de planontwikkeling verhaalt op de initiatiefnemer. Het verplichte kostenverhaal speelt wanneer een nieuw bestemmingsplan wordt opgesteld en ook wanneer een wijzigingsplan wordt opgesteld of bij een afwijking van het bestemmingsplan. In de WRO en het daarbij behorende Besluit ruimtelijke ordening is bepaald in welke gevallen er sprake is van verplicht kostenverhaal. Het kan echter zijn, dat het kostenverhaal anderszins is verzekerd, doordat bijvoorbeeld met de initiatiefnemers van het plan een overeenkomst is gesloten. In zo’n geval kan er van worden afgezien om een exploitatieplan op te stellen.

De bevoegdheid om te besluiten over vaststelling, dan wel het afzien van de vaststelling van een exploitatieplan ligt bij de gemeenteraad, maar kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en wethouders. De wetgever heeft uitdrukkelijk in die mogelijkheid willen voorzien (art. 6.12, der lid WRO), aangezien hij het wenselijk acht dat de planologische besluitvorming en de vaststelling van het exploitatieplan zoveel mogelijk bij hetzelfde bestuursorgaan berust. Omdat het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het vaststellen van het wijzigingsplan, is het vanwege de inhoudelijke samenhang tussen het planologisch besluit en het exploitatieplan wenselijk om deze bevoegdheid in dat geval te delegeren aan het college.

Bijdrage van Edith van de Horst hierover in de raad:

[...]

EN dan komt het!: De snelheid en eenvoud van de wijzigingsprocedure gaat min of meer verloren wanneer de raad telkens apart moet besluiten om (g)een exploitatieplan vast te stellen, voordat het college het wijzigingsplan kan vaststellen.

!!Daar hebben we het weer, snel en eenvoudig en de raad zou het proces maar vertragen! De raad, als volksvertegenwoordiging, heeft als taak weloverwogen en zorgvuldig besluiten te nemen. Sinds het college het uitgeven van vergunningen, bijvoorbeeld voor het kappen van bomen, weer in eigen handen heeft en dus eenvoudig en snel kan handelen is er zo rigoureus en op vele plaatsen in onze gemeente gekapt, zonder dat de raad daar iets over te zeggen heeft gehad, dat mijn telefoon roodgloeiend stond en mijn postbus overstroomde door berichten van ongeruste inwoners die ik niets te bieden had! Op verschillende plaatsen ben ik uitgenodigd te komen kijken maar ik had geen idee waarom die bomen gekapt waren waarop men zei:” ja als u uit de gemeenteraad al niet weet waarom dit gebeurt”.

Tegen de tijd dat het bomenbeschermplan waar mijn partij al jaren om vraagt er is zijn er geen bomen meer over om te beschermen.

Verder: Gaat het om nog meer heel belangrijke zaken bij dit kopje waar de raad in meegenomen zou moeten worden maar u schrijft de zinnen:

Met wijzigingsplannen worden dus geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt zonder dat de gemeenteraad daar op enig moment iets over te zeggen heeft gehad.

En dat is, volgens mij, precies hoe het college de taak van de raad lijkt te zien ipv samen met de raad, de raad mee te nemen in het proces. Als we deze delegatie toestaan wordt ons wederom zeggenschap ontnomen. U begrijpt dat de Partij voor de Dieren tegen dit voorstel zal stemmen. [....]

Interessant voor jou

Grondstoffensplan Westerwolde (afvalbeleid)

Lees verder

Bermbeheer

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer