Jonge oever­zwa­luwen leggen het loodje door crossende motoren en terrein­wagens


18 juni 2014

VEELERVEEN, VLAGTWEDDE – Bij het zanddepot aan de Spetseweg zijn tientallen jonge oeverzwaluwen gedood door crossende terreinwagens en motoren.

Aan de Spetseweg nog net binnen de gemeente Bellingwedde, maar volgens ingewijden eigendom van de aangrenzende gemeente Vlagtwedde, ligt een depot, waar al enkele jaren grond, voornamelijk zand, tijdelijk wordt opgeslagen
en soms na jaren weer wordt afgevoerd.Tussentijds krijgt het gebied de gelegenheid tot interessante natuur ontwikkelingen. Bijzondere vegetatie en dieren, waaronder al jaren een kolonie oeverzwaluwen, is in dit gebied te vinden. Natuurliefhebbers uit de buurt genieten daar graag wandelend van zonder iets te vernielen.

Dit depot is echter een trekpleister voor crossers met motoren en terreinwagens. De motorcrossers zorgen in het weekend vaak voor zeer luid en irritant geluidsoverlast. De terreinwagens maken minder geluid, maar beide zien kans om behoorlijk wat schade aan de natuur aan te brengen.

Het is hardnekkig en er is veel over geklaagd door en namens buurtgenoten. De eigenaar heeft geprobeerd hiervoor de toegang te blokkeren met hekken en borden “verboden toegang”. De hekken werden gewoon kapotgereden! Ook het weggraven van damwanden hielp niet, de sloot werd gewoon gedempt en de borden verwijderd; hoe brutaal kan een mens zijn.

Vrijdagavond en gisteravond liepen wij ons rondje door het gebied. We zagen toen, dat afgelopen weekend de twee steilwanden van de oeverzwaluwen grof vernield waren door hierover omhoog dan wel omlaag te rijden.
Het is erg triest om te zien, pootjes en vleugeltjes van gedode jongen (al bijna volgroeid) daar uit het zand te zien steken.

Vorig jaar, veel later in het seizoen, is dat ook heel grof op meerdere plaatsen gedaan. De oeverzwaluwen vlogen de dag ervoor nog in en uit, maar zijn toen vertrokken.

tekst: Familie Hoogendoorn Veelerveen

* bron: www.westerwoldeactueel.nl

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren maakt zich sterk voor uitwaadplaatsen

In de prachtige natuur van de gemeente Vlagtwedde, alsook bij de bewoners thuis, leven veel verschillende diersoorten. Langs ...

Lees verder

Gemeente Westerwolde officieel Cittaslow-gemeente

De Partij voor de Dieren is enorm blij dat de 'toekomstige' gemeente Westerwolde (Vlagtwedde & Bellingwedde) het ...

Lees verder