Partij voor de Dieren keurt de APV af


9 mei 2018

Sellingen - De Partij voor de Dieren kan de Algemeen Plaatselijke Verordering (APV), zoals die nu is gepresenteerd, niet ondersteunen.

Een aantal, voor de Partij voor de Dieren en haar achterban, zeer belangrijke punten zijn in het APV niet overgenomen of zelfs geschrapt. Dat is de reden dat de Partij voor de Dieren afgelopen raadsvergadering niet kon instemmen met de APV.

Bij Artikel 5:34 (Verbod afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur te stoken) had de Partij voor de Dieren gevraagd om geverfd hout expliciet te vermelden. Geverfd hout is iets anders dan gewoon hout, aangezien er een afvalcomponent inzit. En gezien juist in onze gemeente vaak oude schuurtjes, stallen en woningdelen verbrand worden, is het van belang dit te benadrukken.

Bij Artikel 2:15 (Hinderlijke beplanting of gevaarlijk voorwerp) had de Partij voor de Dieren graag richtlijnen gezien. Nu wordt er per situatie bekeken wat er gedaan moet worden, terwijl richtlijnen juist houvast geven in bijzondere situaties.

Ten aanzien van Artikel 2:73 c (Carbidschieten zonder ontheffing rondom jaarwisseling) staat dat er geen schade aan mens,dier en/of milieu mag worden aangericht. Volgens lid 3 sub b mag er ook niet binnen 300 meter van zorginstellingen en instellingen voor het houden van dieren met carbid worden geschoten. De Partij voor de Dieren is van mening dat deze tekst ook aan artikel 2.73 (Gebruik van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling) moet worden toegevoegd.

Edith van der Horst: "Helaas is dit niet gebeurd. De verantwoording van het college was dat Carbid harde knallen geeft en vuurwerk te divers is. Maar juist voor paarden en koeien (in de opfok, melkveehouderij, pensionstallen en maneges) zijn de carbidknallen beter te overzien dan vuurwerk. Na verloop van tijd treedt er meestal gewenning op. Vuurwerk daarentegen is onvoorspelbaar (rare sissende geluiden, gillende keukenmeiden, 7 tot aan miljoenklappers) en daardoor erg verontrustend voor deze dieren. Deze aanpassing voorkomt veel dierenleed en vergt een kleine moeite."

En tot slot faciliteert de gemeente met Artikel 4:18 (Recreatief nachtverblijf buiten kampeerterreinen) het nachtvissen.

Edith van der Horst: "Los van alle overlast geldt er voor de meeste flora en fauna een rustperiode tussen zonsondergang en -opgang. Wij (red: als gemeente) gaan faciliteren in het nachtvissen, terwijl de laatste maanden frequent onderzoeksresultaten in het nieuws genoemd worden over de schade die deze activiteit bij vissen aanricht.

Men weet al tientallen decennia dat vissen ganglionen* hebben (* red: soort prehistorisch begin van hersenen die pijn registreren). Een haak door de bek, en daaraan hangend met hun lichaamsgewicht, levert deze dieren veel pijn op.

Daarnaast denkt men er goed aan te doen de vis terug te gooien. Toch blijkt dat de meeste van deze dieren toch sterven als gevolg van schade aan hun schubben en opperhuid, waardoor ze kwetsbaar zijn voor bacterien en ziekteverwerkers en vaak ontstekingen krijgen aan de plekken waar de haken huid en spierweefsel hebben beschadigd."

De Partij voor de Dieren leek het een vooruitstrevend besluit wanneer deze uitzondering voor nachtvissers zou worden geschrapt.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Manege of Megastal?

Er is veel verzet tegen megastallen met koeien, kalveren, varkens, geiten, kippen. Heel veel dieren op een klein oppervlak....

Lees verder

Werkgroep brengt bezoek aan Stichting Evita

Afgelopen woensdag (23 mei j.l.) hebben een aantal leden van de werkgroep een bezoek gebracht aan Stichting Evita (https://ww...

Lees verder