Werkgroep brengt bezoek aan Stichting Evita


23 mei 2018

Afgelopen woensdag (23 mei j.l.) hebben een aantal leden van de werkgroep een bezoek gebracht aan Stichting Evita (https://www.stichtingevita.nl/), te Harpel.

De werkgroep werd hartelijk ontvangen door Albertha met koffie, thee en eigen gebakken kokoskoekjes en mocht daarna een kijkje nemen achter de schermen.

Het doel van Stichting Evita is om in harmonie met mensen, dieren en de natuur te leven.

De Stichting verzorgt eigen dieren, o.a. paarden en kippen, maar ook biedt zij ruimte aan opvangdieren. De dieren krijgen een zo natuurlijk mogelijke omgeving die bij hen past.

Er zijn ook bijenvolken, maar de honing blijft in de raten. Deze honing is de wintervoorraad van de bij. Ook de natuur wordt zoveel mogelijk in tact gehouden.

Snoeien wordt bijvoorbeeld alleen gedaan als het hout dood is, dus geen sapstroom meer doorgaat. Albertha kan dat voelen met haar handen. Dus in overleg met de plant.

Voor het bewerken van het land worden authentieke werkwijzes gehanteerd. Zo wordt het land bewerken met het paard, maar dan wel in harmonie met het paard. Alberthe vertelde dat dit vroeger ook wel gebeurde, er waren boeren die hun paard als een werktuig zagen, maar er waren ook boeren die in harmonie met het paard werkten.

Doordat het altijd agrarische grond is geweest, dus veel gif, veel monocultuur enz., heeft deze grond zeven jaar nodig om weer te herstellen. De Stichting wil in de toekomst wel graag kleinschalige landbouw en een voedselbos realiseren om zelfvoorzienend te zijn.

Albertha is altijd bezig met de verbinding tussen mensen, dieren en de natuur. Het is interessant om te zien hoe iemand deze verbinding tot stand probeert te brengen. En de levenswijze die daar bij hoort.